Zwerftocht door de Alpujarras

Zwerftocht door de Alpujarras

Op nog geen uur rijden van de kust ligt in de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada de meest ongerepte streek van Andalusië: de Alpujarras. Hier geniet je van rust en puur natuur in het andere Spanje!

Las Alpujarras of La Alpujarra is een bergachtig gebied in Andalusië. Het gebied ligt tegen de zuidflank van de Sierra Nevada tussen Granada en Almería. Het westelijke deel ligt in de provincie Granada en het oostelijke deel in de provincie Almería. De streek kenmerkt zich door een prachtige groen landschap, steile berghellingen, witte dorpen, mooie weggetjes en een gevarieerde natuur. De Alpujarras leent zich uitstekend voor het maken van natuurwandelingen, trektochten en schitterende autotochten.

Moorse invloeden
Tegen de hellingen liggen in totaal wel 50 kleine bergdorpen, ooit bewoond door de moorse bewoners van Andalusie. Deze mensen, die nadat Granada was heroverd door de Katholieke Koningen in 1492, weigerden zich te bekeren tot het katholicisme en trokken zich terug in dit ontoegankelijke gebied. De Alpujarras bood een relatief veilige plek voor zo’n 50.000 moren. Dit duurde tot de oorlog om de Alpujarras die in 1572 het einde van het Moorse tijdperk in Spanje inluidde. De mensen werden verjaagd en de streek bleef onbevolkt achter. De invloed van de Moorse cultuur is nog duidelijk te herkennen in de landbouw, de architectuur, de lokale keuken, de tapijtweverijen en de verschillende Arabische plaatsnamen. De grootste stad en hoofdstad van dit gebied is Órgiva, gelegen in de Alpujarra Baja. De belangrijke rivier in de Alpujarras is de Rio Guadalfeo die stroomt tussen de hoge en de lage Alpujarras. In het dal vind je verschillende cortijos (boerderijen). De zuidelijke Alpujarras lopen over in het kustgebergte, de Sierra de Contraviesa. Hier liggen kleine gehuchtjes en vele wijn- en amandelgaarden.

Witte dorpjes
Op de helling van de Poqueira-kloof liggen de drie pittoreske dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira, vlak boven elkaar. Pampaneira is het meest toeristische dorp. Hier is sinds enkele jaren een boeddhistisch Tibetaans meditatiecentrum gevestigd. In het centrum zijn veel ambachtelijke bedrijfjes imagesen winkels met handgeweven tapijten, dekens en lokaal aardewerk. Leuk dorp om even doorheen te wandelen en te lunchen in een van de smalle straatjes. Het plaatsje Bubion is een mooi wit dorp in Moorse stijl. Er zijn een paar prima hostals om te overnachten en een restaurant. Capileira is het hoogst gelegen dorp van de drie en omgeven door een mooi vallei. Het is een geliefde ontmoetingsplaats voor wandelaars. Er zijn enkele restaurantjes en hostals die gerund worden door onder andere enkele buitenlanders die zijn gevlucht voor hun hectische leven in de stad en in dit dorpje de rust opzoeken. Vanaf hier vertrekt de weg door de Sierra Nevada en klim je tot duizelingwekkende hoogten.

Hoge toppen, diepe dalen
Rijd je verder richting het noorden, dan wordt de weg steeds smaller en snijdt door de heuvels tot aan de op een na hoogste top van de Sierra Nevada: de Pico Veleta op 3.398 meter. De hoogste toppen en de omliggende gebieden worden extra beschermd. Dit is voor het behoud van het ecosysteem en de bedreigde endemische plantensoorten. Het gebied waarin Veleta en Mulhacén liggen is niet toegankelijk voor auto’s maar wel voor wandelaars en fietsers.
Trevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het ligt aan de voet van de Mulhacén, de hoogste top van de Sierra Nevada. Het dorp is bekend vanwege de Serrano ham. De hoge ligging van Trevélez en het klimaat vormen ideale omstandigheden voor het drogen van ham. Je vindt er dan ook veel secadores, hamdrogerijen waar duizenden hammen volgens het principe van ventilación de la nieve (sneeuwventilatie) aan de lucht worden gedroogd.

Ontdek de Alpujarras
snp.nl
aartswandelreizen.nl
stapreizen.nl

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *