Zierikzee, parel aan de Oosterschelde

Zierikzee, parel aan de Oosterschelde

‘Nooit was ik ergens aangenamer dan te Zierikzee’ Multatli schreef het lang gleden, maar elk jaar ontdekken vele bezoekers het ook. Een ideale bestemming om te genieten van de Zeeuwse zaligheden. Maar Zierikzee is ook een fraai vestingstadje waar je prima kunt shoppen.

Zierikzee ontstond in de 10e eeuw. Door de handel, visserij en de vele ambachten werd Zierikzee een welvarende stad. De stadswallen, poorten en de vele honderden rijksmonumenten die grotendeels bewaard zijn gebleven, geven Zierikzee een bijzonder karakter. Al van verre zie je de Sint Lievens Monstertoren opdoemen. Ook wel de ‘Dikke Toren’ genoemd, moest het met 130 meter de hoogste toren van Nederland worden. Door geldgebrek is deze hoogte niet bereikt. Dit weerhoudt meer dan 60.000 mensen er niet van om de toren te beklimmen. Boven heb je een adembenemend uitzicht over Zierikzee en omgeving. Wist je trouwens dat je om naar boven te komen meer treden nodig hebt, dan om naar beneden te komen?

Gezellig winkelen
Bruisen doet Zierikzee vooral in de zomermaanden. Aan de door recreatievaart druk bezochte jachthaven is het goed toeven op een van de terrasjes. Het is letterlijk een zien komen en gaan van schepen. Geniet ondertussen van een goed glas (Zeeuwse) wijn of een fris biertje. Tussen al die mooie monumentenpanden en gezellige terrasjes zou je haast vergeten om te winkelen. Zierikzee heeft een gevarieerd winkelaanbod met, naast een aantal grotere ketens, ook veel leuke boetieks waar je goed kunt slagen voor kleding, sierraden en kunst. Tip: loop eens binnen bij Little Art Factor gelegen aan de Havenpark. Marcel en Tosca maken en verkopen origineel vormgegeven huishoudelijk – en sieraardewerk.

Zeeuwse zaligheden
De smaak van het Zeeuwse zilte water en het boerenland komen hier helemaal tot zijn recht. Het bekendste Zeeuwse schelpdier is natuurlijk de mossel, maar de oesters, kokkels en kreukels zijn zeker ook delicatessen. Deze zijn te krijgen in de verschillende cafés en restaurants. Oosterscheldekreeft In het Nationaal Park de Oosterschelde leeft een bijzonder dier, de Oosterscheldekreeft. Over de herkomst van deze kreeft bestaan verschillende verhalen. Feit is dat de kreeft door zijn unieke DNA een zeer zachte smaak heeft. Probeer hem eens met een Zeeuwse ‘kreeftenwijn’.

Wijnhoeve De Kleine Schorre
Door het milde Zeeuwse zeeklimaat worden hier ook heerlijke wijnen gemaakt. Een aantal van die wijngaarden zijn open voor bezoek. De wijn waar Zeeland zichzelf mee op de kaart heeft gezet, komt uit Dreischor, niet ver van Zierikzee. Sinds 2001 verbouwen ze op de Wijnhoeve de Kleine Schorre druivenrassen die goed aansluiten bij de Zeeuwse zilte zaligheden: Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en de Auxerrois.

Proef de seizoenen
Veel boerderijen in Zeeland kan je bezoeken. Ook rond Zierikzee zijn er boerderijwinkels te vinden waar je verse producten kan kopen. Proef het verse van direct van het land. De boerderijwinkels verkopen vaak jam, eieren, fruit, groente, kaas en nog meer. Liever iets zoets? Probeer eens een Zeeuwse bolus. Een zoet koffiebroodje waar je geheid vieze handen van krijgt. Wist je dat het een van oorsprong joodse delicatessen is? In Zeeland werd deze voor het eerst gebakken in de 17e eeuw.

Fotocredits: vakantievaren.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *