Zeilen in Friesland

Zeilen in Friesland

Friesland is zo ontzettend mooi om vanaf het water te ontdekken. Zeilen in Friesland kan over de Friese meren, door kleine kanaaltjes of zelfs over het open water van het IJsselmeer. Wat jij wilt!

De Friese meren zijn niet alleen een ideaal uitgangspunt om mooie zeiltochten te maken, het leuke is om onderweg ook de verschillende stadjes en dorpjes aan te doen en interessante bezienswaardigheden te bekijken. Zeilend door Friesland kom je langs de mooiste plekjes. Iedere streek, elke stad of dorpje heeft een eigen karakter en sfeer. Langs de meren zijn volop plaatsen om aan te leggen, waar de kinderen naar hartelust kunnen rondrennen over de oevers.

Friesland is een echte waterprovincie en er zijn heel veel verschillende vaarroutes. Vanaf het water heb je prachtig uitzicht over het kenmerkende uitgestrekte Friese land met veel groene weilanden, eindeloos veel water en prachtige Hollandse luchten. Op de meren moet je wel de waterkaart bij de hand te houden, want het is niet overal diep genoeg om met een kajuitzeiljacht te varen.

Tips voor vaargebiedenzeilen

De Friese meren en kleine vaarten
Vaar over de Friese meren en sla de kleine vaarten als Wymbrits in, die ligt tussen Bolsward en IJlst. Zo vaar je langs de rietkragen en passeer je onderweg allerlei kleine dorpjes waar je even kunt aanleggen. Onderweg kom je wel een aantal gratis bruggen tegen.

De Elfstedenroute
Ook is het hartstikke leuk om de Elfstedenroute te varen, zeker als je langer dan een dag gaat zeilen is het zeer de moeite waard. Het noordelijke deel van de route is nu ook bevaarbaar voor pleziervaartuigen. En vanuit Heeg vaar je zo naar IJlst, een van de Friese elf steden.

Woudaaproute
Ontdek de plaatsjes Terherne, Langweer, Woudsend en Heeg. Dit is een mooie zeilroute en biedt onderweg vele aanlegmogelijkheden. Zo is het ook leuk om wat langer in een van de plaatsjes te blijven om ze wat beter te kunnen ontdekken.

Staande Mastroute
Voor deze route hoef je de mast niet te strijken. Je zeilt rondom Leeuwarden en dan zo in een keer door naar Akkrum.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *