Wijn proeven in de Chianti

Wijn proeven in de Chianti

De mooiste tijd om Toscane te bezoeken is in de maand september. Dan staat de Chiantistreek bol van de wijnfeesten en festivals. Je kunt wijngaarden bezoeken en vooral veel wijnen proeven.

De Chiantistreek is al meer dan twee eeuwen een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italië. In de 18e en de 19e eeuw begon de familie van de Groothertog van Toscane, Lopold I met het verbouwen van druiven; nog niet wetende dat zijn druivencultuur zou uitgroeien tot de hedendaagse Chianti.

Wijnreis van Florence naar Siena
De Chiantigiana (SR 222) is een van de mooiste en charmantste wijnroutes van Italië. De weg loopt dwars door het hart van de Chianti Classico-wijnstreek ten zuiden van Florence naar Siena loopt. Al slingerend over de glooiende Toscaanse heuvels kom je langs duizenden hectaren wijngaarden die uitstekende Chianti Classico DOCG (de hoogste classificatie voor Chianti) produceren. Bezoek een paar van de oude stadjes in de Chianti waar je doorheen rijdt of langskomt, zoals Greve, Panzana, Radda in Chianti en Montereggione. Bezoek ook een van de omringende wijngaarden. De meeste wijngaarden zijn voor het publiek geopend, maar het is verstandig dat van tevoren even te checken.

Oogstfeesten
In de maand september worden de druiven geplukt. Vlak voor de druivenpluk zie je de wijnstokken diep doorbuigen onder het gewicht van de zware trossen rijpe Sangiovese-druiven. De oogst in de meeste steden in Chianti gaat gepaard met wijnfeesten zoals de Vino al Vino die in de derde week van september (17-19) in het stadje Panzano in Chianti wordt georganiseerd. Hier kun je veel lokale wijnen per glas proeven en keuren.

Festivals
Rassegna del Chianti Classico
10-13 september
Een festival in het teken van de Chianti Classico.
Locatie: Greve in Chianti

Feste dell’uva
Karakteristieke dorpsfestival
Laatste week van september
Een schitterend festival in het mooie stadje Vagliagli. Er is een optocht in klederdracht en er wordt gedanst en (volop) gegeten en gedronken.
Locatie: Vagliagli

Pienza Pecorino
De beste pecorino
1ste zondag van september
Tijdens deze fair kun je de beste pecorino’s uit de wijde omgeving proeven en kopen.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *