Welke wandelschoenen moet ik kopen?

Welke wandelschoenen moet ik kopen?

Ben je van plan om tijdens je vakantie mooie lange wandelingen te gaan maken? Dan is het goed om een paar goede wandelschoenen te kopen. Maar welke passen het best bij jou?

Wandelschoenen zijn ingedeeld in de categorieën A t/m D. A staat voor licht en D voor zwaar. Wat betekent dit voor jouw keuze?

Categorie A wandelschoenen
Wandelschoenen in deze categorie zijn meestal laag tot halfhoog. De wandelschoenen in deze categorie zijn vaak licht van gewicht en hebben een soepele zool. Ze zijn vooral geschikt voor langeafstandswandelingen, zoals een vierdaagse of de Airborne wandeltocht. Ook als je beginnende wandelaar bent en je draagt ze vooral in Nederland, dan zijn de wandelschoenen in deze categorie ideaal. Door de soepele zool en het lichte gewicht loopt deze schoen zeer comfortabel en geeft voldoende demping.

Categorie B wandelschoenen/bergschoenen
Van de B-categorie schoenen zijn de zool en de schacht een stuk stijver en dus steviger. Deze schoenen zijn eigenlijk geen wandelschoenen meer maar bergschoenen. Vaak worden het toch nog wandelschoenen genoemd doordat 10 jaar geleden er nog geen A-categorie bestond. Voor wandelschoenen kwam je dus automatisch terecht in de B-categorie. In deze categorie vind je dan ook de meest all-round bergschoen. De stijvere zool en schacht zorgen ervoor dat je op elk terrein voldoende grip hebt. Bergschoenen in de categorie B zijn geschikt voor lichte tot middelzware wandeltochten, zowel in de bergen als in Nederland. Ben je op zoek naar een allround wandel- of bergschoen? Dan zijn de schoenen in de B- categorie de juiste keuze.

Categorie B/C bergschoenen
De bergschoenen in de tussencategorie B/C zijn nog wat stijver dan de bergschoenenen in de categorie B. De hogere schacht en stijvere zool zorgen voor nog meer stabiliteit die je nodig hebt tijdens zwaardere bergwandeltochten met of zonder bepakking. Deze schoenen voelen als een stevige fundering rond je voeten waardoor zwikken praktisch onmogelijk is. De B/C-schoenen zijn geschikt voor middelzware tot zware bergwandelingen, huttentochten, met of zonder zware bepakking.

Categorie C bergschoenen 
Voor de meeste mensen is de B/C categorie zwaar genoeg. Bergschoenen in de C categorie worden ook wel stijgijzervriendelijke wandelschoenen genoemd. De zool is vaak verstevigd met een kunststofplaat. Hierdoor zijn de zolen van deze bergschoenen zeer geschikt voor gletsjertochten. Bij het gebruik van stijgijzers is het van belang dat de zool voldoende stijf is, zodat je voldoende grip op ijsvlaktes hebt. De Nederlandse klim- en bergsport vereniging NKBV adviseert schoenen uit categorie C  voor een C1 of J1 cursus. De C-schoenen zijn geschikt voor gletsjertochten en middelzware tot zware bergtochten over sneeuw en ijs.

Categorie D bergschoenen
Slechts een select groepje bergbeklimmers komt in aanmerking voor de D bergschoenen. Deze schoenen zijn stijgijzervast en zeer hard. De bergschoenen in deze categorie zijn vaak voorzien is van een dubbele kunststof plaat waardoor het buigen van de zool praktisch onmogelijk is. De schoen voelt dan ook aan als een skischoen. Deze schoenen draag je alleen in het hooggebergte waarbij ijsvlaktes en ijswanden getrotseerd moeten worden. Wel zijn de bergschoenen in deze categorie de laatste jaren een stuk lichter en comfortabeler zijn geworden. De schoenen zijn geschikt voor  zware bergtochten in het hooggebergte, ijsklimmen en het beklimmen van toppen als de Mont blanc en Mount Everest.

Fotocredits: decathlon.be

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *