Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardigheden

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardigheden

Zin in een weekendje Boedapest? Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Sinds de val van de Sovjet Unie in 1989 is de stad enorm opgebloeid. Het is een hippe en kunstzinnige stad met een ruim aanbod aan bezienswaardigheden.

Nu de prijzen voor vliegtickets behoorlijk gedaald zijn is een weekendje Boedapest een uitstekend alternatief. Tijd om de 1,7 miljoen inwoners tellende stad beter te leren kennen.

De stad ligt aan weerszijden van de Donau. Aan de westoever lag Boeda en aan de oostelijke over Pest. Deze twee steden werden in 1873 samengevoegd. Beide kanten kanten worden verbonden door vele prachtige bruggen.

Wat je moet zien tijdens je weekendje Boedapest?

1. Várhegy en Mattiaskerk

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Mátyás-templomAan de westelijke (Boeda) kant heb je de Burchtheuvel (Várhegy). Hier staan de voornaamste monumenten en je hebt er een prachtig uitzicht over de Donau met Pest aan de overzijde. De Matthiaskerk (Mátyás-templom) is onderdeel van de burcht van Boeda. De oorspronkelijke kerk werd in 1255 voltooid onder koning Béla IV. In 1541 werd de kerk door de Turken veranderd in een moskee waarbij vele fresco’s aan de muren en plafonds werden vernietigd. In 1686 bij de herovering op de Turken leed de kerk opnieuw ernstige schade. De kerk is eind 19e eeuw grondig verbouwd en kreeg toen het huidige neogotische aanzien. Ook in tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerk schade op maar is daarna grondig hersteld en gerestaureerd.

2. De badhuizen van Boedapest

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Boedapest SzéchenyibadBoedapest staat bekend om zijn fantastische badhuizen. Een bezoek mag dan zeker niet ontbreken in een weekendje Boedapest. De beste badhuizen van Boedapest zijn De Gellert en het Széchenyibad. De Gellert spa is gelegen in Boeda, in een luxueus hotel. Het Széchenyibad waar we al eerder over schreven is gelegen in het stadspark in Pest en is een voormalig paleis. Beiden badhuizen zijn leuk om te bezoeken. Het Széchenyibad is groter en beschikt over een groot buitenbad van 40 graden. De Gellert spa is kleiner maar wel iets luxer.

 3. Het parlementsgebouw

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - parlementHet Hongaarse parlementsgebouw ligt aan de Pest-zijde, de oostelijke oever van de Donau. Het gebouw is ontworpen in 1885 door de architect Imre Steindl en is voltooid in 1904. Het bevat naast de zittingszalen lees-, gezelschaps- en eetzalen. Verder is er een parlementsbibliotheek met ruim 400.000 boeken. Het is een aanrader om een rondleiding te nemen in het parlementsgebouw. Bijna iedere dag worden er rondleidingen verzorgd en kan je al het pracht en praal van binnen bekijken.

4. Margaretha eiland

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Margaretha IsleHet Margaretha eiland is een eiland in de Donau tussen Boeda en Pest. Op het eiland is geen gemotoriseerd verkeer, afgezien van bussen en taxi’s. Het is een groot stadspark enkele (kuur)hotels, zwembaden en een openluchttheater (Szabadtéri Színpad). In een van de tuinen is er een spectaculaire fontein die vooral ’s avonds mooi is vanwege de kleurige lichtshows. Met mooi weer kan je prima recreëren op het eiland. Er zijn verschillende terrassen en biertuinen te vinden op Margaretha eiland.

5. ‘Váci street’

De Váci street (Váci utca) is de winkelstraat van Boedapest. In het begin van de 20e eeuw was dit een plek waar de welgestelde burgers van Boedapest hun geld kwamen spenderen. Tegenwoordig zijn er diverse leuke boetiekjes en souvernirwinkels en zijn er vele cafés en restaurants waar je in de zomer leuk en goedkoop kan terrassen. Er zijn regelmatig happy hours dus de Váci street is de plek om een wijntje te drinken na een dagje Boedapest.

6. De Grote Markthal

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - NagycsarnokDe Grote Markthal (Nagycsarnok) ligt in het 9e district is de grootste overdekte markt van Boedapest. Het herbergt 180 winkels die vooral groenten, fruit, vlees, kaas en vis verkopen. Boven in de hal zijn winkels gevestigd waar beschilderde eieren, t-shirts, fotoboeken en tafelkleden gekocht kunnen worden.

 

 7. Goulash

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Comme Chez SoiEen typisch Hongaars gerecht is natuurlijk Goulash. In Boedapest vind je vele restaurants die zelfgemaakte Goulashsoep verkopen. Goulash bestaat uit vlees, verschillende groenten waaronder knoflook, paprika en wortel en verschillende kruiden. De beste Goulash kan je eten bij het populaire restaurant ‘Comme Chez Soi’. Andere goede Goulash restaurants zijn Zeller bistro en Hungarikum Bistro. Een extra vermelding waard is de Citadella Lounge op de Gellértheuvel. Je kunt hier prima eten voor een aangename prijs. Daarbij heb je hier een formidabel uitzicht over de stad.

8. De Grote Synagoge

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Nagy Zsinagóga De Grote Synagoge van Boedapest (Nagy Zsinagóga) staat in de voormalige Joodse wijk (district VII). Het is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld. Er is plaats voor 3000 personen. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft er een grootscheepse renovatie plaatsgevonden die miljoenen euro’s heeft gekost. Een redelijk deel van de kosten is gefinancierd door de Hongaars-joodse zakenvrouw Estée Lauder.

9. Hongaarse Opera

De Hongaarse Opera is te vinden aan de voornaamste boulevard van de Hongaarse hoofdstad. Het gebouw met barokke elementen dateert van 1884. De concertzaal biedt plaats aan 1261 zitplaatsen. Het operatheater is de thuishaven van de ‘National Hungerian Opera’. Mocht je van klassieke muziek en opera houden dan kan je het programma van de Hongaarse opera checken. Er zijn het hele jaar door verschillende operaproducties.

10. Ruin pubs

Weekendje Boedapest? 10 bezienswaardige tips - Fogashaz Ruin BarRuin pubs zijn kroegen en clubs die veelal gevestigd zijn in oude, vervallen gebouwen die versierd zijn met tweedehands spullen. Het interieur van de Ruin pub oogt vaak een beetje chaotisch maar ook erg vrolijk. De populairste ruin pub is Szimpla Kert. Deze is gevestigd in een oude kolenfabriek en is verbouwd tot een waar kunstwerk. Een andere bekende ruin pub is Instant. Dit is een van de grootste clubs van Boedapest en bestaat uit verschillende zalen met elk een ander muziekgenre en thema. Je kan hier tot die in de nacht feesten.

Tot slot

Tot slot nog een minpuntje. Dat betreft het Museum of Fine Arts. Deze heeft een grootse en indrukwekkende kunstcollectie. Helaas is het museum gesloten wegens renovatie. In maart 2018 opent het Museum of Fine Arts weer de deuren.

Wil je nog meer informatie en handige tips voor een weekendje Boedapest klik dan op deze link.

Fotocredits:
http://indafoto.hu/
http://www.ibs-b.hu/
http://hvg.hu/
http://truenomads.com/

 

 

 

Share This

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *