We gaan naar Wenen!

We gaan naar Wenen!

Wenen is toch de stad van Sissi, Sachtertorte en Mozart? Ja, en nog veel meer! In sneltreinvaart duiken trendy loungeclubs, hippe boetieks en moderne architectuur in het straatbeeld op. Wenen is hartstikke hip!

1. Mijd het ‘Erste Bezirk’
Het centrum – der erste Bezirk – is natuurlijk een en al pracht en praal met talloze paleizen, kerken, pleinen, parken en theaters. Hip, trendy en tegendraads vind je vooral buiten dit gebied. Ga daarom op ontdekkingstocht in de ‘Bezirke’ 2 tot en met 9 die rond het oude centrum liggen. Daar vind je gezellige oude koffiehuizen en trendy cafés, tegendraadse galeries en hippe boetieks. Of reis nog verder weg, voorbij de ‘Gürtel’, een brede auto- en metroring rond het centrum. Het 15de en 16de Bezirk zijn de wijken vol migranten. Ga op zaterdag naar de Yppenplatz, een sfeervolle markt. In de afgelopen jaren zijn in deze buurt cafés en restaurants als paddenstoelen uit de grond geschoten. Hier hangt zeker niet de geur van schnitzel en Sachertorte. Tip. Proef bij ‘Wetter’ in de Payergasse 13 de stoofpot met konijn, oesters en Apérol. Hip én smaakvol dus.

2. Leopoldstadt
De meest dynamische wijk van Wenen? Misschien wel. Verrassend en contrastrijk is het zeker. Hier mogen de kademuren langs het Donaukanaal legaal volgespoten worden met graffiti. Het centrale deel van het Donaukanaal is het meest hip. Op de rechteroever vind je de nachtclubs. Op de zonnige linkeroever vind je stadstranden met ligstoelen. Een van de eerste noemde zich ‘Tel Aviv’. Niet alleen in naam een verwijzing naar de joodse wijk die boven de kade ligt. Je kunt er ook verrassende gerechten bestellen uit de joodse keuken.
Tip: Strandbar Hermann is het grootste en mooiste stadstrand aan het kanaal, inclusief strandstoelen, cocktailbar en podium. Of neem een duik in het Badeschiff. Het is een ‘badboot’ die ‘s zomers in de Donau afmeert. Er is een heerlijk zwembad, fijne ligstoelen en een bar voor de koele drankjes. Benedendeks is er zelfs een dansvloer.

3. Hip Freihaus
New York heeft het Meatpacking District, London heeft Notting Hill en Parijs het Quartier Latin. En Wenen? Wenen heeft het Freihaus. Een wijk ten zuiden van de beroemde Naschmarkt. In de 17de eeuw componeerde Mozart hier in een klein kamertje de Zäuberflöte. Nu schuif je hier de voetjes onder tafel bij Babette’s Spice & Books for Cooks. In de kleine boekenhandel worden ‘s middags tafels en stoelen neer gezet. Recepten worden uitgewisseld en een driegangenmenu uitgeserveerd. Liever aan de bubbels? Ga dan naar Szigeti Sektcomptoir of pik een opening mee bij galerie Georg Kargl. Laat je inspireren bij de conceptstores van Samstag.Let op: alleen open van woensdag tot zaterdag en op afspraak.
Tip: Razend populair is het alternatieve Xpedit Kiosk aan de Schleifmühlgasse 7.

4. Gürtel Stadtbahnbögen
De Gürtel is een drukke verkeersader met daar tussenin metrobaan U6 die er bovengronds gaat. Onder de metro vind je een uitgaansgebied dat zich de laatste tien jaar ontwikkeld heeft: de Gürtel Stadtbahnbögen. Tussen de metrohaltes Thaliastrasse en Nussdorferstrasse zitten verschillende hippe bars, restaurants en podia voor live muziek.

5. MuseumsQuartier
Eind jaren negentig is begonnen met de ombouw van de voormalige keizerlijke stallen van Frans Josef. Nu is het MuseumsQuartier een 60.000 vierkante meter groot gebied met een groot autovrij binnenhof waar je zomers goed kunt chillen op de Enzis, het kleurrijke blokvormige openbaar straatmeubilair. Daar om heen liggen 20 musea met moderne kunst, culturele centra voor dans, kunst en architectuur maar ook terrassen en bistro’s.

6. De kleren van de Keizer
Kleding is in Wenen altijd een hot issue. Keizerin Sissi was in haar tijd een mode-icoon. Vandaag de dag dragen hippe ontwerpers zeker bij aan het nieuwe elan. Het zevende Bezirk, tussen de Mariahilfer Strasse en het MuseumsQuartier, is een wijk die bekend staat om de hippe kledingboetieks. In boetiek Park zie je hier bijvoorbeeld de kenmerkende, minimalistische stijl van de hedendaagse ontwerpers terug. Het doet denken aan ontwerper Helmut Lang – geboren in Wenen – die het maakte in New York. Check verder de collectie bij We Bandits in de Theobaldgasse, waar high fashion brands uit Azië, Zweden en Denemarken worden verkocht.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *