Skiën met kerst?

Skiën met kerst?

Kerst en nieuwjaar staan voor de deur. Voor veel Nederlanders het moment om te gaan skiën en de feestdagen in winter wonderland door te brengen. Helaas wil de sneeuw in de Alpen niet in dikke pakken vallen. Hoe het met de sneeuw is gesteld verschilt per bestemming. Planetfem peilde de sneeuwhoogte.

De winter in ons kikkerlandje stelt tot nu toe bitter weinig voor. Het heeft misschien 2 of 3 nachtjes gevroren en dat is het dan wel weer. Vooral nachts zijn de minimumtemperaturen al langer behoorlijk hoger dan gemiddeld. Ook in de Alpen hebben ze daar mee te maken. Biedt het volgende misschien troost? Het is het weerbeeld in bijna op heel het noordelijk halfrond. Van de oostkust van de Verenigde Staten tot Europa en tot ver in Rusland is de winter in geen velden of wegen te bekennen. Is het dan nergens te koud voor de tijd van het jaar? Ja, in Turkije. Dat is daar misschien heel vervelend, maar daar liggen niet de skigebieden.

Oostenrijk
Wie naar Oostenrijk gaat, ziet de sneeuw vooral uit sneeuwkanonnen komen. Deze draaien momenteel dan ook op volle toeren. Af en toe helpt moeder natuur een handje en valt er een dun laagje sneeuw. Het sneeuwdek dat er nu ligt, is alweer van een paar weken geleden. De hoge temperaturen ’s middags doen de kwaliteit van de sneeuw geen goed. Je ziet best vaak bizarre beelden van groene bergen en dalen met hier en daar witte pistes met kunstsneeuw.

Wat zijn de actuele sneeuwhoogtes?
Er ligt momenteel 25 tot 30 centimeter sneeuw in skigebieden als Skiwelt Wilderkaiser en Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Hooguit de helft van de pistes, of nog minder dan dat, is open. Uitzonderingen zijn de hooggelegen gletsjers. In Kaprun ligt 90 centimeter op de gletsjer. In Solden (Hochsolden / Vent) ligt ongeveer 1.40 meter sneeuw. Maar ook hier geldt, niet alle liften draaien en niet alle pistes zijn begaanbaar.

Frankrijk
Vooral de hoger gelegen gebieden hebben de afgelopen periode behoorlijk wat natuursneeuw gekregen en kun je goed skiën. In het populaire Les Trois Vallees ligt 60 centimeter op de berg en zijn er 139 pistes open. In Espace Killy ligt ongeveer 70 cm sneeuw op de berg. Er zijn 72 pistes open en 42 van 78 liften. In La Plagne & Les Arcs (Paradiski) ligt 90 cm sneeuw op de berg. Er zijn 85 pistes open en maar 54 van 151 liften open. Ook in Frankrijk geldt: lang niet alle liften zijn open.

Tips
Voor eigenlijk heel de Alpen geldt: skiërs die mikken op skigebieden onder de 1.500 meter hoogte hebben een hele grote kans om in een groene omgeving terecht te komen. Om teleurstellingen te voorkomen, kunnen wintersporters daarom beter reizen naar de hoger gelegen pistes. En doe je dat niet? Dan moet je de verwachtingen proberen bij te stellen. Onderneem bij regen iets ander: ga naar het zwembad of een welnessresort.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *