Vuurtorenroute door Zeeland

Vuurtorenroute door Zeeland

Zonder vuurtorens zouden er al heel wat schepen aan de grond zijn gelopen in Zeeland. Ze zijn niet alleen functioneel, maar ook leuk om te bezoeken. Sommige staan er al heel lang en hebben een prachtige historische bouwstijl.

Vuurtoren van Goedereede
De toren van de vuurtoren van Goedereede lijkt wel een kerktoren! En dat is ook zo. De toren begon zijn leven in 1512 als onderdeel van een kathedraal. Toen die instortte, werd er een kleine kerk los van de toren gebouwd. Daarom lijkt de toren met zijn 39,5 meter veel te hoog. Goedereede had ooit een haven die te bereiken was vanaf zee. Toen de aanvaarroute dichtslibde, is het puntdak van de kerktoren gehaald om dienst te doen als vuurtoren. En dat heeft hij gedaan van 1833 tot 1912.

Vuurtoren bij Burgh-Haamstede
Vuurtoren het Westerlicht van Burgh-Haamstede herken je misschien nog wel van het bankbiljet van 250 gulden, waar destijds een afbeelding van de toren prijkte. De vuurtoren is gebouwd in 1837. Met een lichthoogte van 58 meter is de toren een van de grootste van Nederland. Je kunt de toren alleen van buiten aanschouwen. Hij is niet toegankelijk voor publiek.

Vuurtoren van Westkapelleimages-1
Het Zuiderhoofd, de vuurtoren van Westkapelle is wereldberoemd. Mondriaan maakte er verschillende studies
en schilderijen van. De vuurtoren is oorspronkelijk in 1470 gebouwd als bakstenen kerktoren van de Sint Willibrorduskerk. Door verwoestingen in de Tachtigjarige Oorlog is er helemaal niets meer van de bijbehorende kerk te zien. Begin 1800 werd de 57 meter hoge toren omgebouwd tot vuurtoren. De toren biedt een magnifiek uitzicht over Walcheren, de Westerschelde en de Noordzee. Wel eerst 207 treden beklimmen!

Gietijzeren vuurtoren van Breskens
Vuurtoren Nieuwe Sluis bij Breskens is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. De toren is 28,5 meter hoog en werd gebouwd in 1867. Sinds 2011 is de toren niet meer in gebruik. De toren heeft nu opvallende zwart-witte banden maar is ook geel geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij camouflagekleuren.

 

Fotocredits: zomerhuiswestenschouwen.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *