Voordelige najaarsbestemming: Istrië

Voordelige najaarsbestemming: Istrië

Wil je eens iets anders dan Italië? Steek dan de Adriatische zee over en bezoek Kroatië. Het hartvormige schiereiland Istrië doet denken aan Toscane qua natuur, architectuur en ook het eten. Maar dan een stuk vriendelijker geprijsd!

Het Middellandse zeeklimaat biedt heerlijke warme zomers en een aangenaam voor- en na seizoenen. Istrië staat bekend om de zwoele warme zomers, de heldere blauwe zee met mooie baaien, ongeschonden natuur en dorpjes in middeleeuwse sferen. Perfecte ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

De kust van Istriëmedulin
De laatste jaren is Kroatië erg in opkomst. Dit komt onder andere door het fijne klimaat, de mooie stranden aan de Adriatische zee, de overweldigende natuur en de vele oudheidkundige bezienswaardigheden in dit land. En het prijspijl ligt veel lager is dan in de andere Europese vakantielanden. Istrië is in trek bij mensen die eens iets anders willen. De kust is het meest toeristisch. Je vindt hier verschillende plaatsjes, zoals Porec, Rovinj, Medulin en Pula.

Porec is een havenstadje met mooie stranden en veel watersportfaciliteiten. Het stadje is verder bekend om de indrukwekkende ruïnes uit de tijd van de Romeinen. In Porec zijn de winkels tot 02.00 uur ’s nachts geopend en je kunt er de vreemdste snuisterijen kopen. Ben je in Rovinj dan is een bezoekje aan de Sint-Eufemiakerk op de heuvel in het oude centrum de moeite waard. Medulin ligt helemaal onderin Istrië. Dit voormalige vissersdorpje is een populaire vakantiebestemming geworden vanwege het 1 km lange zandstrand. Zandstranden zijn namelijk vrij zeldzaam in Istrië. Pula is de perfecte plek om lekker te winkelen en sla het beroemde amfitheater (Arena Pula) en het Forum in het oude centrum niet over.

Het binnenland van Istrië
Een ware ontdekking is het ongerepte en sprookjesachtige achterland van Istrië, de Terrae magicae. Het rustieke, groene achterland bestaat uit prachtige groene bossen, wijnvelden en diverse pittoreske dorpjes. Zoals het kunststadje Grožnjan, waar ongeveer 20 galeries te vinden zijn. Deze plaats is al jaren een geliefde plek Motovun voor schilders, beeldhouwers en muziekanten. Grožnjan organiseert ieder jaar verschillende muziekcursussen en -congressen en ieder jaar vindt er in juli een openluchtjazzfestival plaats genaamd ‘Jazz is Back’. Het dorpje Motovun ligt op een 277 m hoge heuvel in het binnenland achter Umag en Novigrad. Vanuit het oude centrum heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Bovendien kun je hier heerlijke truffelgerechten uitproberen in de lokale restaurants. Deze zeldzame truffels komen uit de bossen rondom Motovun. Sinds 1999 vindt hier ieder jaar een filmfestival plaatsvindt met avantgardefilms uit Amerika en Europa. Tot slot zijn de wijnen uit de Motovun-streek van uitstekende kwaliteit dus een bezoekje aan een wijnmakerij is zeker de moeite waard. Ben je benieuwd naar een van de kleinste dorpjes ter wereld? Bezoek dan Hum. Dit middeleeuwse dorpje telt zeventien inwoners die op traditionele wijze leven. Het is net alsof je eeuwen teruggaat in de tijd.

Fotocredits: ticketspy.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *