Voor- en nadelen van een autovakantie

Voor- en nadelen van een autovakantie

Met je eigen auto op vakantie gaan geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Je vertrekt wanneer je wilt, je neemt zoveel mee als je wilt, voor zover het er allemaal in past. En je doet het allemaal lekker op je eigen tempo. Dat klinkt aantrekkelijk, maar helaas zijn er ook nadelen.

Reis je met het vliegtuig of met een bus, dan kun je je veel minder vrij bewegen dan wanneer je met je eigen auto gaat. Toe aan een tussenstop om even de benen te strekken of een hapje te eten? Regel dat maar eens tijdens een busreis, die stopt alleen op geplande tijden en dat is niet al te vaak. Met een vliegreis zit je natuurlijk helemaal vast. Tijdens een autovakantie daarentegen, kun je stoppen waar en wanneer je wilt.

Vrijheid
Als je geen zin meer hebt om te rijden of je ziet een leuk plaatsje waar je even wilt stoppen, ga je van de weg en rijdt het plaatsje in. Of je rust even uit of je pakt een hotel of B&B en dan ga je de volgende dag weer verder. Geen reistijden of reisschema’s waar je je aan hoeft te houden, dat is pas echt vakantie! Ook op de plaats van bestemming is het fijn dat kunt beschikken over een auto die je niet eerst hoeft te huren, want dat is vaak best duur, zeker in het hoogseizoen voor een aantal weken. Bovendien wil je ook niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of taxi’s, dat draagt meestal niet bij aan het vrije vakantiegevoel.

Kosten
Reis je met de auto, dan kun je je eigen eten en drinken meenemen, dat scheelt ook weer in kosten van dure broodjes op het vliegveld, bijvoorbeeld. Bovendien heb je geen irritante medepassagiers; je kiest ze zelf uit.
Ga je naar een bestemming die niet ver weg is, zoals Antwerpen of Keulen, dan is het zelfs sneller om met de auto te gaan dan het vliegtuig te nemen.

Nadelen
Helaas, er zijn ook nadelen van op vakantie gaan met de auto. Houd met onderstaande factoren rekening:
• De dure benzineprijzen, die in de zomertijd weer net iets hoger zijn.
• Files! Die zijn soms te vermijden door óf vroeg óf laat van huis te vertrekken en het liefst op een zondag of donderdag te reizen.
• Parkeerproblemen. Hopelijk kun je je auto bij het hotel of appartement parkeren, met een beetje pech ben je tientallen euro’s kwijt aan een plekje, als je er al één kunt vinden.
• Als de bestemming verder dan 6 uur reizen is, dan is het sneller om met het vliegtuig te gaan.

Tip!
Lees ook wat de voordelen van een treinvakantie zijn!

 

Fotocredits: libelle.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *