Vliegen met een baby

Vliegen met een baby

Nu het hoogseizoen voorbij is, is het tijd voor ouders met jonge kinderen, die nog niet leerplichtig zijn, met vakantie te gaan. Als je voor het eerst gaat vliegen met je baby, kun je wel wat handige tips gebruiken.

Meestal mag je een (opvouwbare) buggy, rugdrager of maxi-cosi meenemen tot aan de gate. In een enkel geval is dit niet mogelijk, vraag het even na bij het inchecken. Bij de gate gaan de babywagentjes het ruim in. Als je het vliegtuig uitgaat, staat de maxi-cosi of buggy weer voor je klaar. Vaak mag je met jonge kinderen als eerste aan boord, zodat je vast je spullen kunt opruimen voor de grote massa het vliegtuig in komt.

Bassinet
Kinderen tot 2 jaar hebben geen recht op een eigen stoel, maar betalen ook slechts 10% van de ticketprijs. Bij de stijging en landing krijg je van de stewardess een extra riem voor de baby die je aan jouw riem bevestigd. In de lucht krijg je op intercontinentale vluchten een babybedje, ook wel bassinet genoemd, dat bij je wordt opgehangen. Je krijgt hiervoor stoelen achter het schot, waar iets meer ruimte is. De bedjes mag je alleen gebruiken als het signaal ‘riemen vast’ uitstaat. Een bassinet moet je wel van te voren bij het inchecken aanvragen. Afhankelijk van beschikbaarheid, leeftijd en het gewicht van je kind, kun je er een gebruiken. Soms zijn de bassinets geschikt voor kinderen tot ca. 12 kilo, maar er wordt ook regelmatig een maximum leeftijd aangegeven (meestal 6, 9 of 12 maanden).

Extra stoel
Ook kun je bij het inchecken vragen of de vlucht helemaal vol zit of niet. Zo niet dan is het fijn als ze de stoel naast je vrij kunnen houden, zodat je wat meer ruimte hebt met als je spullen die je nu eenmaal bij je hebt met een baby. Soms kun je kiezen in het vliegtuig: een extra stoel (op een middenrij) of een babybedje. Het is ook mogelijk om vooraf een extra stoel voor je baby te reserveren, zodat je hem of haar in een maxi-cosi kunt meenemen. In dat geval betaal je de kinderprijs voor het ticket (meestal 66% tot 75% van de kosten voor een volwassene + een hogere luchthavenbelasting).

Zelf meenemen
Meestal zijn er wel luiers en babyvoeding aan boord, maar het is toch beter om dit zelf mee te nemen van huis. Soms is het net een ander merk of een andere maat dan je gewend bent. Bedenk dat je kind tijdens een vlucht (veel) meer moet drinken dan thuis, omdat de lucht in een vliegtuig erg droog is. Stewardessen kunnen flesjes opwarmen en omspoelen (niet uitkoken). Mineraalwater, vruchtensap, etc. is aan boord aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.

Speentje
Geef je baby tijdens het stijgen en landen iets te eten of drinken of laat ze sabbelen op een speentje. Dit vermindert de druk op de oortjes en helpt oorproblemen te voorkomen.

Verschonen
Op sommig toiletten in het vliegtuig is een uitklapbare plank, waar je je baby kunt verschonen. Het is handig als je een verschoningsmatje bij je hebt en natuurlijk een schone luier, billendoekjes, crème en eventueel een schoon rompertje. De ruimte in het toilet is beperkt, dus met één hand houd je je baby vast, terwijl je met je andere hand de spullen klaarlegt.

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *