Zo reis je veilig als vrouw alleen

Zo reis je veilig als vrouw alleen

Superstoer dat je in je eentje op reis durft te gaan. Dat doet lang niet iedereen, maar jij gaat het avontuur aan! Wat kun je beter niet doen als je als vrouw alleen reist?

Bepaalde landen en gebieden zijn minder veilig om naartoe te gaan. Maar ’s nachts in je eentje door een Nederlandse stad zwerven, kan ook gevaarlijk zijn. Toch heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand hoe veilig alleen reizen is.

Ga goed voorbereid op reis
E-mail een scan van je paspoort/identiteitskaart, rijbewijs, en zorgverekeringsbewijs naar jezelf én naar iemand die je makkelijk kunt bereiken. Stel dat je de originele papieren kwijtraakt,  kun je altijd laten zien wie je bent en waar je recht op hebt. Het is slim en bovendien veilig om het thuisfront te laten weten waar je bent en wat je planning is, mocht er iets misgaan.

Vervoer
Houd je backpack altijd bij je. Neem een kabelslot mee, zodat je je bagage kunt vastmaken. En sta je ergens te wachten plaats je rugzak dan tussen benen op de grond.

Reis niet in het donker. Mocht dat toch zo uitkomen, blijf dan altijd in de buurt van vrouwen en families. Kies als het kan de special vrouwenafdeling in de bus of trein. Kom je ergens laat aan, zorg er dan voor dat je door iemand van het hotel wordt opgehaald.

Let op in wat voor taxi je stapt. Een taxi-driver heeft meestal een identificatie op de voorruit zitten met zijn persoonlijke taxi-driver nummer. Voelt het niet goed, zeg dan vriendelijk dat je bij je bestemming bent aangekomen en stap uit. In sommige landen zijn speciale vrouwentaxi’s en vrouwenwagons waarin je als vrouw alleen heerlijk kunt reizen.

Houding
Kom je in een buurt terecht waarvan je niet zeker weet of het er wel veilig is, kijk dan altijd of je andere reizigers ziet. Laat in elk geval niet merken dat je onzeker en onwetend bent ook al ben je dat misschien wel. Zo word je namelijk sneller een doelwit. Loop met een rechte rug en een stevige pas en wees duidelijk in wat je wilt.

Uiterlijk
Zoek voor vertrek uit wat de kledingregels in een bepaald land zijn. In sommige landen is het zo dat schouders en knieën bedekt moeten zijn, of je nu een tempel betreedt of niet. Wanneer je alleen reist en veilig wilt zijn, wil je zo min mogelijk seksuele aandacht trekken van (buitenlandse) mannen om je heen. Laat je hakken maar thuis en kleed je comfortabel, zonder een decolleté. Ben je blond? Let dan extra goed op. Als je je niet prettig voelt, kun je iets van een sjaal om je hoofd doen zodat je blonde haren minder opvallen.

Wanneer er naar je geroepen wordt of gefloten, moet je dit altijd negeren! Voor te opdringerige types doet een trouwring of de mededeling dat je man ergens op je wacht meestal wonderen! Loop desnoods even een in winkel in, of bel aan bij de dichtstbijzijnde voordeur. Doen alsof je aan de telefoon zit helpt vaak ook.

Draag geen overdadige juwelen of een dure iPod bij je.

Volg je intuïtie
Sla goedbedoelde adviezen niet in de wind: vermijd onveilige buurten, loop niet met luxe te koop, negeer ongure types, en ga zo maar door. Het allerbelangrijkst is dat je vertrouwt op je intuïtie. Als iets niet pluis voelt, dan is het meestal foute boel. Maak jezelf dan uit de voeten. Je instinct heb je niet voor niets, leer het te herkennen en volg het blind.

Fotocredits: urbanchicks.nl

 

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *