Unieke ervaring: logeren in het ijshotel

Unieke ervaring: logeren in het ijshotel

Aan het eind van ieder jaar wordt het ijshotel van Zweden ontworpen en opgetrokken uit het ijs door verschillende bevlogen kunstenaars. Je kunt je voorstellen dat een overnachting in het ijshotel een unieke ervaring is!

Het ijshotel van Zweden wordt ieder jaar opnieuw gebouwd in Jukkasjärvi, een dorp dat slechts 800 inwoners, telt, die bijna allemaal in houten huizen wonen. Het dorp ligt 30 km van Kiruna in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Voor de bouw van het hotel is zo’n 3500 ton sneeuw en 1500 ton ijs nodig.

Slapen in een bed van ijs
Elk jaar ziet het hotel er weer anders uit. Er is plaats voor ongeveer 70 gasten, die logeren in kamers voor twee of vier personen. Verwacht geen lekker verend matras, want ook het bed bestaat uit blokken ijs met daaroverheen rendiervellen. Je slaapt in een slaapzak en op je hoofd draag je een bontmuts om te voorkomen dat je oren bevriezen. De temperatuur in het ijshotel ligt namelijk tussen de -4 en -7 °C. Erg veel privacy heb je trouwens niet, want de kamers hebben geen deuren. In de opening hangen alleen wat rendiervellen.

Trouwen in de kapel
Heel bijzonder is de kapel bij het hotel, waar elke zondag gedurende de winter een kerkdienst wordt gehouden. Het is ook erg in trek om hier te trouwen. Elke winter trouwt dominee Jan-Eric Johansson zo’n twintig bruidsparen, vooral Japanners. Ook kunnen kinderen in de kapel gedoopt worden

Noorderlicht
Tijdens de wintermaanden is het overdag maar een paar uur licht waardoor tochten met sledehonden of een safari met een sneeuwscooter niet al te lang kunnen duren. Om twee uur ’s middags is het al weer helemaal donker. Je hebt overdag dus maar een paar uur om te genieten van de witte wereld met uitgestrekte bossen, heuvels en bevroren rivieren en meren. In het donker krijgt de omgeving rond het ijshotel iets mystieks. En dat wordt veroorzaakt door het stille witte landschap in het kleurrijke noorderlicht.

 

 

 

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *