Typisch Texel

Typisch Texel

Texel is Nederland in het klein. Duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden. Je vindt het er allemaal. Toch is Texel onmiskenbaar een waddeneiland, met een uniek karakter. Wat maakt Texel typisch Texel?

De duinen van Texel liggen aan de westkant van het eiland en zijn onderdeel van het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Het duinlandschap is 43 km2 groot en is het resultaat van een eeuwenlang samenspel van bodem en klimaat, wind en water, planten en dieren en van de mens. De gezamenlijke invloeden maken het tot een uniek natuurgebied.

Texelaar
Er leven zo’n 9.000 schapen op Texel. In het voorjaar explodeert dat aantal. Dan dartelen er zeker zo’n 17.000 lammetjes in de weiden. Dat zijn beduidend meer schapen dan dat er mensen wonen op Texel. Met de afgeschoren wol worden dekens, dekbedden en kussens gemaakt. Het lamsvlees van de ‘Texelaar’ wordt wereldwijd geroemd. De natuurlijke omstandigheden, zoals de zilte grond en de frisse zeelucht zorgen voor een unieke smaak.

Texel brouwt
In de oude zuivelfabriek van Oudeschild wordt al lang geen melk meer verwerkt. Sinds 15 jaar is er de brouwerij ‘Texel’ gevestigd. Met het biersoort ‘Skuumkoppe’ verovert de brouwerij steeds meer van het vasteland. Het succes van Skuumkoppe? De gasten op het eiland – waaronder veel Duitse toeristen – konden er geen donker Weizen krijgen. De brouwerij is in dat gat gesprongen. Door de eigen giststam van Texels smaakt het net even anders. Tip: probeer ook eens Texels Bock. Het is al vele malen in de prijzen gevallen.

Vuurtoren Eierland
De vrolijk rood geschilderde vuurtoren staat op het noordelijkste puntje van het eiland. De naam is ontleend aan de locatie waarop de vuurtoren staat: het voormalige eiland Eierland. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien. Aanvankelijk genoten alleen de torenwachters van het uitzicht. Nu kan iedereen van dat uitzicht genieten.

De Ronde om Texel 
Dit is de grootste catamaranrace ter wereld, waar jaarlijks de internationale zeiltop naartoe komt. Dit jaar streden 250 catamarans op de wateren rondom Texel om de eer met als doel zo snel mogelijk om het eiland Texel te varen. Ook in juni 2016 staat de ronde weer op de zeilkalander. Ook dan wordt ongetwijfeld het ronde record uit 2009 aangevallen. Dat staat op naam van Herbert Dercksen en Mark Bulkeley met 2 uur, 7 minuten en 2 seconden.

Het walvisvaardershuisje
Het is Texels nieuwste museum en is te vinden in Den Hoorn. Het huisje – waarin lange tijd walvisvaarders woonden – is schitterend bewaard gebleven. Als je door het pandje wandelt, zijn drie eeuwen historie bijna
letterlijk voelbaar.

Fotocredits: fotoclubdongen.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *