Tokyo: een bruisende metropool vol tegenstellingen

Tokyo: een bruisende metropool vol tegenstellingen

Eeuwenoude tempels, theehuizen en tuinen, gaan hand in hand met supersnelle Shinkansentreinen, wolkenkrabbers en hypermoderne technologie. Waar te beginnen?

Tokyo Centraal Station is een goede uitvalsbasis om de metropool te verkennen. Het station is het begin en eindpunt van veel Shinkansen hogesnelheidstreinlijnen. Ook kun je hier op verschillende metrolijnen stappen. Van het stationsgebouw wordt wel gezegd dat het ontwerp gebaseerd is op het Amsterdam Centraal Station.

1. Op een paar minuten van het Tokyo Centraal Station ligt het Keizerlijk Paleis. Een oase van groen in een grote, versteende metropool. Je vindt hier het Japanse park rond het paleis, oude stenen muren van het Edo-fort, oude boogbruggen, uitkijktorens en natuurlijk de Japanse tuinen. Wist je dat de keizerlijke familie tweemaal per jaar haar onderdanen toewuift vanaf een balkon?

2. Ook vlakbij het Centraal Station ligt de wijk Ginza. Bekend om zijn chique en hippe winkels, galerieën, musea, cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden. Vooral de enorme warenhuizen zijn een must see. Op elke verdieping kom je wel een verrassing tegen, zoals een golfbaan, dierenwinkel of kindercrèche. In het weekend wordt een deel van het gebied afgesloten voor het verkeer en wordt het een groot voetgangersgebied. Ideaal voor shoppers, maar er is ook livemuziek en straattheater.

3. De Senso-Ji tempel is de oudste tempel van Tokio. Gebouwd voor onze jaarteling ter ere van de godin van Kannon. Om de vijf verdiepingen tellende pagode te kunnen bezoeken moet je door de imposante ‘Donderpoort’ met zijn enorme rode papieren lantaarns en angstaanjagende stenen bewakers. Op weg naar de tempel kom je allerlei kleine winkeltjes met traditionele snoep en souvenirs tegen.

4. Edo-Tokyo museum is een must see, tenminste als je van de Japanse geschiedenis en cultuur houdt. Het museum toont je de rijke Japanse cultuur vanaf de Edoperiode (1603-1868) tot het hedendaagse Tokyo. Je kunt er schaalmodellen bekijken van beroemde gebouwen en als je alles te wilt komen van shoguns dan moet je er zeker naar toe.

5. De rivier Sumida stroomt dwars door Tokyo. Een boottocht over de Sumida brengt je langs plekken waar je verder niet zo snel zou komen. Je vaart onder verschillende beroemde bruggen door en ziet goed hoe de stad zich heeft ontwikkeld tot een gigantische moderne metropool. Vooral ’s avonds is het zicht vanaf de rivier op de verlichte stad indrukwekkend.

6. De Tokyo Toren is met zijn 333 meter hoogte hoger dan de Eiffeltoren. De toren werd in 1958 gebouwd als Tokyo-Japan (1)radio- en televisiezendmast. Anders dan de Eifeltoren zijn de kleuren van de Tokyo Toren oranje en wit. De opvallende kleuren moeten voorkomen dat er vliegtuigen tegenaan vliegen. Onder de toren zijn vier verdiepingen met onder meer souvenirwinkeltjes, een aquarium, meerdere eetgelegenheden en een wassenbeelden museum. De Toren beschikt over twee uitkijk platforms – op 150 en 250 meter – van waar je een prachtig uitzicht over Tokio hebt en bij helder weer zelfs de berg Fuji kan zien.

7. Koishikawa Korakuen tuin is de oudste tuin van Tokyo en heeft een schitterende vijver in de vorm van een hart. De houten en stenen bruggen met rotsige eilandjes in het water maken het tot een ware oase van rust. Tip: bezoek ook de lotus vijver.

8. Sumo worstelen dateert uit de 16e eeuw en wordt nog steeds in wedstrijdverband beoefend. Tegenwoordig zijn het echte volkshelden. De toernooien zijn snel uitverkocht. Het is dan ook aan te raden van te voren een ticket te reserveren.

9. Bij een bezoek aan het Ueno-park krijgt je een goede indruk van de Japanse geschiedenis. Oude tempels, mausoleums, musea en zelfs een dierentuin. Het Ueno-park is ideaal om te picknicken en aan de drukte van de stad te ontsnappen. In het park staan meer dan duizend Japanse kersenbomen. Voor Japanners staan bloeiende kersenbomen symbool voor het begin van de lente. Volgens traditie vieren families en vrienden dit met een picknick onder de bloeiende kersenbomen.

10. Odaiba-eiland is een opgespoten eiland in de Tokyo Bay. Het is een van de weinige plekken in Tokyo waar je het strand kan bezoeken. Op Odaiba vind je onder andere de Fuji Television Studios en The Decks Shopping Mall. Liever een ander soort entertainment? Bezoek dan het enorme reuzenrad of weet dat je hier 24 uur per dag videospellen kunt spelen! Een must see is de 12 meter hoge futuristische Gundam robot; bekend als een van de Transformers.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *