Thermen: de warmste onderwaterplekjes in Europa

Thermen: de warmste onderwaterplekjes in Europa

Het is nauwelijks voor te stellen, nu de herfst in aantocht is. Maar wist je dat er ook in de winter plekjes te vinden zijn in Europa, waar de 40 graden wordt gehaald. Waar? In natuurlijke warmwaterbronnen!

De Széchenyibaden – Boedapest – 75 °C
We beginnen met het heetste bad, dat ligt in het stadspark van Boedapest: de grootste warmwaterbron van Europa. Het bad bestaat uit drie buitenbaden en vijftien binnenbaden. De worden gevoed door twee natuurlijke bronnen, die beide een temperatuur hebben van rond de 75 °C! Geen zorgen: het water wordt gekoeld voordat het in de zwembaden terecht komt.

6-b

De Santorini Hot Springs – Griekenland – 33 °C
Santorini Hot Springs ligt voor de kust van Santorini, op het vulkanische eiland Nea Kameni. Je kunt hier dus alleen per boot komen. Het water is geel en oranje en heeft volgens de Grieken uit de omgeving een  therapeutisch effect. Het water is zo’n 33 °C. Ook genieten in de winter dus!

16964941

Cross Bath – Engeland – 46 °C
Je zou het niet verwachten, een warmwaterbron in het koude en regenachtige Engeland. Maar niets is minder waar. In het plaatsje Bath ligt het eeuwenoude Romeinse bad, dat vanwege de vervuiling van het water door de oude leidingen, tegenwoordig alleen open is voor bezichtiging. Er tegenover ligt het moderne kuurcentrum Thermae Bath Spa. Dit moderne kuurcentrum in het centrum van Bath heeft het water met een nieuwe leiding aangeboord, zodat je een middagje kunt ontspannen of helen in water van 46 °C.

0110-ThermaeBathSpa-CrossBath-2013-12

Thermen di Saturnia – Italië – 43 °C
Zo’n 150 kilometer onder Florence ligt dit eeuwenoude warmwaterpareltje. De sterke zwavelgeur komt je tegemoet als je de warmwaterbron nadert. Het schijnt een therapeutisch effect op de luchtwegen te hebben, dus dat moet je dan maar voor lief nemen. Het water van de Thermen di Saturnia heeft een heerlijke temperatuur van 43 graden. Daarnaast is het een plaatje om naar te kijken terwijl je erin dobbert.

maxresdefault

Blue Lagoon – IJsland – 40 °C
Deze blauwe lagune is gevuld met anderhalf miljoen liter zeewater. Kijkend vanaf de kant, zie je de damp tot in de verte uit het water omhoog kringelen; het is alsof je in een sprookjeswereld bent terecht gekomen. Het meer heeft een aangename temperatuur van rond de 40 graden. De kleur van het water is soms zo felblauw, dat het wel een chemisch goedje lijkt.

cbb3eb_22b8491f8e7347439ba128d8c7f8910a

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *