Tenerife: het eiland van de eeuwige lente

Tenerife: het eiland van de eeuwige lente

Ook in de winter schijnt de zon uitbundig en zijn de temperaturen aangenaam. Het maakt het eiland tot een favoriete winterzonbestemming. En Tenerife heeft meer te bieden dan alleen zon en strand. Vamos!

Tenerife is een van de 13 Canarische Eilanden. Ze liggen in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. De kustlijn is net zo gevarieerd als het binnenland. Het noorden ziet het er supertropisch uit: vol met palmbomen, cactussen en bananenplantages. In het midden van het eiland ligt het vulkaanlandschap van Pico Del Teide.

Santa Cruz de Tenerife
In de hoofdstad van het eiland vind je mooie historische gebouwen, musea en leuke winkels. Een aanrader is de mooiste kerk van Santa Cruz, namelijk de Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción. Een andere aanrader is de Mercado de Nuestra Señora de África. Deze markt doet je denken aan een Noord-Afrikaanse bazaar. Probeer eens de Canarische chorizo of de wereldberoemde lokale geitenkaas!

Parque Nacional El Teide
Een bezoek aan het vulkaanlandschap El Teide is een bijzondere ervaring. De vulkaan ’El Teide’ is met zijn 3.718 meter het hoogste punt van Spanje. Een kabellift brengt je naar een hoogte van 3.550 meter. Als je dat wilt kun je de krater van de vulkaan bezoeken. Het Parque Nacional El Teide is verder een onherbergzaam, vulkanisch landschap. Je ziet een wildernis van gitzwart gestolde lavastromen, minerale gesteenten, asvelden en zeldzame planten. Sinds 2007 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tip: het bergachtige, weelderig groene natuurgebied van Montes de Anaga is bij uitstek geschikt om lange wandelingen maken.

Garachio
Een van de beste bewaarde geheimen van Tenerife is Garachio. Hier ervaar je het ‘gewone’ Spaanse leven. Winkeltjes verstopt in kleine woningen, restaurants met voornamelijk locals aan tafel en verder rust, veel rust. De bezienswaardigheden zoals het kleine fort ‘Castillo de San Miguel’, de mooie pleinen, een oude watermolen, de haven en het historische museum Palacio de los Condes de la Gomera maken het een bezoekje waard. Tip: voor een middeleeuwse avond vol vermaak ga je naar het Castillo San Miquel. De Ridders van de Ronde Tafel heten je welkom en tijdens een heerlijk diner vermaken ze je met spannende duels en spellen.

La Orotava
La Orotava is een stad met twee gezichten: het mooie oude centrum en een bruisend moderne deel. In het historische centrum wandel je van de Plaza de la Consitutión naar de barokkerk Nuestra Senora de la Concepción en de kloosterkerk Convento San Augustin. In de kerk worden tegenwoordig kunst- en muziekopleidingen gegeven en exposeren lokale kunstenaars. Verder kun je nog Gofio-molens in werking zien. Deze molens werden vroeger gebruikt om geroosterde graanpitten te bewerken tot lokaal volksvoedsel (Gofio). San Cristóbal de La Laguna Afgekort tot ‘La Laguna’ is een levendige universiteitsstad. Pak een zonnig terrasje, shop of wandel door het historische en fraaie autoluwe centrum. Sinds 1999 staat het centrum op de Werelderfgoedlijst.

Shoppen
Op Tenerife zijn winkelcentra, maar ook vooral veel gezellige winkelstraten. Zoals de wandelboulevard van Puerto de la Cruz, de binnenstad van La Laguna, Calle Obispo Cácares in Candelaria en het historische centrum van Garachico. Winkelcentra vind je vooral in Playa de las Americas en Costa Adeje. Een fraai winkelcentrum is Plaza del Duque. Ben je in Sanata Cruz, dan mag een bezoekje aan het Spaanse warenhuis El Corte Inglés natuurlijk niet ontbreken.

Activiteiten
De dierentuin in Puerto de la Cruz, Loro Parque, is een must see. Het is is een van de mooiste dierentuinen van Europa. In 1972 is het begonnen met een papegaaienpark en vervolgens is het uitgegroeid tot een dierenpark, plantentuin en dolfinarium in een. Waterpark ‘Aqualand’ ligt bij Costa Adeje. Hier vind je vooral veel spectaculaire waterglijbanen. Probeer de Tornado en Kamikaze eens! Voor wie het allemaal niet zo hard hoeft te gaan is er de rustige Congo River en het dolfinarium op het park, waar je ‘Flipper’ aan het werk kunt zien. Tips Drink op Tenerife geen water uit de kraan. Koop liever flessen mineraalwater in de supermarkt.

Huur een auto!
Met een auto heb je veel vrijheid. Het eiland is niet groot. Binnen anderhalf uur rijd je van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje. Reisorganisaties bieden veel excursies aan en vanwege deals met de lokale bedrijven vaak goedkoop! Een leuke aanvulling op je vakantie. Op Tenerife is het gebruikelijk om fooien te geven in restaurants. Twijfel je over het bedrag, hou dan ongeveer 5% tot 10% van het totaalbedrag van je diner aan. Het gehele jaar door is het op de Canarische eilanden een uurtje vroeger dan in Nederland.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *