Stedentrip Brussel: top 5 dingen om te doen

Stedentrip Brussel: top 5 dingen om te doen

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook van Europa. Hoewel er veel diplomaten en zakenmensen in Brussel zitten, is de stad verre van saai. Een bezoek aan Brussel is voor jong en oud de moeite waard.

1. Manneken Pismanneken pis
Het wereldberoemde symbool van Brussel staat hier al bijna 400 jaar te plassen. Helaas is het niet meer het originele beeld. Dat is al zo vaak gestolen. Toen het de laatste keer in 1817 in stukken werd teruggevonden, is er een afgietsel gemaakt dat staat op de hoek van de Stoofstraat (Rue de l’Etuve) en de Eikstraat (Rue de Chênes). Het originele stenen beeldje is te bezichtigen in het Museum van de Stad Brussel aan de Grote Markt. Hier hangen ook zijn ruim 700 kostuumpjes die hij draagt bij speciale gelegenheden. Sinds 1987 heeft Manneken Pis ook een zusje: Janneke Pis. Het beeldje van een plassend meisje staat in de Getrouwheidsgang, een zijstraat van de Beenhouwersstraat, vlakbij de Grote Markt.

2. Grote Markt
Dit gezellige plein vol terrasjes en winkels vormt al sinds de elfde eeuw het centrum van Brussel. In 1695, tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie, zijn er veel panden vernield door bombardementen. Alleen het Broodhuis, de toren en een paar muren van het stadhuis hebben deze oorlog overleefd. Kort na deze oorlog is het plein opnieuw opgebouwd in Vlaams-Italiaanse stijl.

jubelpark3. Jubelpark
In 1880 gaf koning Leopold II opdracht dit park aan te leggen om de 50-jarige onafhankelijkheid van België te bejubelen. De imposante Triomfboog is het opvallendste bouwwerk in het park. Het bestaat uit drie bogen met op de middelste boog een bronzen beeld dat Brabant op een strijdwagen voorstelt. Aan de voet van de Triomfboog staan beelden die de toen nog acht (tegenwoordig zijn het er negen) overige provincies van België voorstellen. Aan weerszijden van de Triomfboog is een zuilengalerij. Hier vind je onder andere het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld.

4. Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers)
Als je uit eten gaat in Brussel, dan doe je dat in de Rue des Bouchers. De straat wordt vanwege zijn culinaire karakter de maag van Brussel genoemd. Je vindt hier meer dan honderd restaurants. Jammer dat sommige restaurants zo agressief zijn in het binnenlokken van klanten. Het middeleeuws stegencomplex waar de straat onderdeel van uitmaakt, moet je echter gezien hebben.

5. Atomium
Het Atomium is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1858 en stelt een 150 maal vergroot atoomijzer voor. Het is uitgeroepen tot een van de vreemdste gebouwen van Europa. In de bovenste bol vind je een atomiumrestaurant. Een tentoonstelling over Expo 58 zit in de basisbol. In België is geen panoramavrijheid. Dit betekent dat er van gebouwen en beeldhouwwerken geen foto’s gemaakt mogen worden, tenzij er een vergoeding wordt betaald aan de houders van de auteursrechten. De auteursrechten van het Atomium vervallen pas in 2075 en daardoor zijn er bijna geen afbeeldingen van het Atomium te vinden. Wil je weten hoe kunstig het bouwwerk in elkaar zit, moet je zelf komen kijken.

Fotocredits: www.xpats.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *