Singapore: niet overslaan

Singapore: niet overslaan

Er zijn reizigers richting het Verre Oosten die Singapore zien als een hinderlijke tussenstop. Jammer want Singapore is eigenlijk te leuk om links te laten leggen.

Republiek Singapore is het kleinste land van Zuidoost Azië en bestaat maar uit één stad: Singapore. Om je een idee te geven, het is maar net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder en het bestaat ook nog eens uit tientallen eilanden. Singapore is schoon, maar dan ook echt schoon. Niet zo gek, want in Singapore betaal je forse boetes voor het op straat gooien van afval. Hoeveel? Ruim 500 euro! De straat bezaaid met plakken uitgespuugde kauwgom? Nee, want er is nergens kauwgom te koop en het is ook nog eens verboden om het mee te nemen uit een ander land. Er zijn overigens tal van andere regels die Singapore hanteert. Let goed op want anders gaat je een bezoekje aan Singapore veel geld kosten of levert je zelfs stokslagen op! Zie hieronder enkele voorbeelden van straffen:
• Wc niet doorspoelen, boete: 150 dollar (= 84 euro)
• Graffiti spuiten, straf: stokslagen
• Vandalisme, straf: stokslagen

Smeltkroes
Singapore is een echte ‘meltingpot’ van culturen. De Chinezen, Maleisiërs en Indiërs zijn hier het meest dominant, maar de lijst van nationaliteiten is langer. Het resultaat is dat je overal Chinees, Javaans, Maleisisch, Vietnamees, Japans, enz. kunt eten. Trek in gewoon een croissantje? Geen probleem, want Singapore kent nog steeds westerse invloeden.

Merlion
Het beeldkenmerk van Singapore is de Merlion. Het is een ruim acht meter hoog standbeeld met een hoofd van een leeuw en het lijf van een vis. De naam komt van de mengeling van de twee Engelse woorden mermaid (zeemeermin) en lion (leeuw). Het Merlion staat in het gelijknamige park aan het water. Het wordt wel gezien als mascotte van de stad en dus vaak op de foto geslingerd. In het Merlion Park vind je leuke restaurants en je kunt er prima langs het water wandelen.

Shoppen
Shop ‘til you drop, dat is echt Singapore ten voeten uit. De tijden dat je er alles spotgoedkoop kon kopen zijn wel voorbij. Dat neemt niet weg dat het je als toerist op Orchard Road zal duizelen. Het ene winkelcentrum is nog groter en mooier dan het andere. In totaal vind je er 22 shoppingmalls en nog een aantal warenhuizen. Winkels in overvloed dus. Je vindt er bekende merken, zoals wij die in Nederland ook hebben. Denk aan Zara, H&M of Mango. Maar je vindt er ook luxere merken als Louis Vuitton of Gucci. Ben je meer een liefhebber van kleine winkelstraatjes? Dan moet je naar Haji Lane. Dit letterlijk kleurrijke straatje ligt vlakbij Arab Street en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest trendy locaties van Singapore. Je vindt er vele vintage en indie-boetiekjes met unieke kleding en accessoires van Aziatische designers. Ook vind je er galerieën en chique cafés. Haji Lane wordt ook wel vergeleken met he Meatpacking District in New York of Shibuy in Tokio.

Bezienswaardigheden
Singapore is de wereld in het klein. Het westen zie je terug in Clarke Quay. Voor je portie China moet je naar Chinatown en je waant je in India in ‘Little India’. Elke wijk heeft een heel andere sfeer.

Chinatown
Als je wilt zien hoe Singapore er vroeger uitzag, moet je zeker naar Erskine Road en Ann Siang Hill. In het winkelcentrum van het People’s Park Complex aan Eu Tong Sen Street is van alles te koop, onder andere typisch Aziatische gebruiksvoorwerpen. In Temple Street, Pagoda Street en Mosque Street zijn nog veel traditionele winkels en koffieshops. Vooral ’s avonds is het leuk langs de kraampjes lopen. Op Trengganu Street vind je de Chinaman Scholar’s Gallery. Struin verder door de wijk en je komt nog veel oude winkelhuizen en overdekte trottoirs tegen, die vol staan met handelswaar.

Tempels kijken in Little India 
Little India is een van meeste kleur- en geurrijke wijken van Singapore. Overal zie je kraampjes waar bloemenkransen en losse bloemen worden verkocht. Deze worden geofferd aan de goden in de Hindoetempels. Een van de mooiste Hindoetempels is de Sri Veeramakaliamman. De grote blauwe poort met daarboven allerlei hindoe-afbeeldingen in felle kleuren is echt bijzonder. Andere fraaie tempels zijn de Sri Mariamman tempel, dit is de oudste tempel van Singapore, en de Sri Thendayuthapani tempel.

Marina Bay Sands Unknown
Het is met 8 miljard Singaporese dollars een prijzig maar ook een knap staaltje van bouwen voor vergevorderden. Drie ‘hotelpilaren’ van 200 meter hoog dragen een gigantisch breed dakterras. Bovenop vind je naast het overweldigende uitzicht over Singapore een heuse botanische tuin en een 150 meter lang ‘infinity pool’. Het zwembad is overigens ook voor niet-hotelgasten toegankelijk.

Sentosa Island
Ben je de drukte van de stad even zat? Ga dan naar Sentosa Island. Je kunt prima relaxen aan het strand onder de palmbomen, neem een frisse duik in zee of sla een (beach)balletje. Het openbaar vervoer in Singapore is super goed geregeld. Binnen 15 minuten ben je met de monorail of kabelbaan op Sentosa Island. Denk overigens niet dat je er alleen op de wereld bent. Op Sentosa vind je ook een Universal Studios pretpark, een adventure park en een indoor skydive park. In combinatie met het strand is het wel een ideale bestemming voor een dagje uit, juist misschien wel met de kinderen.

Singapore Sling
Aan alles komt een eind. Sluit daarom af met het beroemdste drankje van Singapore, the Singapore Sling. Het is een cocktail op basis van gin, kersenlikeur en limoen. Deze is uitgevonden door de barman van het Raffles Hotel in Singapore. De Singapore Slang is uniek en niet met andere cocktails te vergelijken.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *