Skischoenen moeten goed zitten

Skischoenen moeten goed zitten

Skischoenen die goed zitten zijn heel belangrijk voor een geslaagde skivakantie. Draag je verkeerde schoenen dan kun je last krijgen van koude en pijnlijke voeten en soms zorgt het zelfs voor een slechte skitechniek. Hier moet je op  letten bij de aanschaf of het huren van skischoenen.

Skischoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Bij de keus van een schoen is het belangrijk om te weten hoe je skiet. Een hele goede, ervaren skiër heeft een andere schoen nodig dan een beginnende skiër. Daarnaast worden de schoenen gemaakt in lengtematen en breedtematen, zodat het mogelijk is om voor iedereen een comfortabele schoen te vinden.

De juiste pasvorm
Veel mensen dragen te grote skischoenen, waardoor zij hun tenen verkrampen om een goede grip te blijven houden. Met als gevolg kramp in de tenen en koude voeten. Uitvinden of een skischoen goed zit, doe je als volgt. Als je rechtop staat voel je dat je de voorkant van de schoen raakt met je tenen. Dat betekent niet dat ze te klein zijn! Ga in skihouding staan (knieën naar voren). Nu komen je tenen helemaal vrij. Ook zal door het sluiten van de buckles op de skischoen de voet naar achter gezet worden. Dit betekent meer ruimte voor de tenen. Je hiel mag niet naar boven komen als je in skihouding staat en de schoen mag nergens knellen of pijn doen.

Verschillende schoenen
Er zijn verschillende type skischoenen, schoenen met twee, drie of vier sluitingen. Of schoenen met maar één sluiting, aan de achterzijde van de schoen. Over het algemeen geldt, hoe meer sluitingen hoe preciezer je de schoen kunt afstellen. Zet je skischoenen niet te strak. Een schoen moet goed aansluiten en comfortabel zitten. Extreem strak zetten heeft geen zin, het zorgt alleen maar voor koude voeten. Als je schoenen huurt, let dan ook even op of de zool van de skischoen goed glad en recht is. Als de zool te beschadigd is dan werken de skibindingen bij een val niet goed meer.

Skisokken
Zorg ook voor goede skisokken. Dat hoeven geen dikke wollen sokken te zijn. Dunne technische sokken, met bescherming op het kuitbeen zitten vaak goed. Sokken mogen niet te groot zijn, want de meest comfortabele schoenen zullen met slechte sokken nog steeds niet lekker zitten.

Fotocredits: outdoorxl.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *