Reizen door Peru: vergeet Cajamarca niet

Reizen door Peru: vergeet Cajamarca niet

Denk je aan Peru, dan denk je aan de verborgen Incastad Machu Picchu. Toch zou het jammer zijn als je de regio in het noorden van Peru links laat liggen, want ook die is zeer de moeite waard. We hebben het over Cajamarca!

Cajamarca was een belangrijke stad in het Incarijk. Op 16 november 1532 vond hier de slag bij Cajamarca plaats, waarin de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro de Incavorst Atahualpa gevangen nam. Hij beloofde hem vrij te laten in ruil voor al het goud en zilver van de Inca’s. Vanuit het hele Incarijk werden de waardevolle schatten naar Cajamarca gebracht. Maar Atahualpa werd niet vrijgelaten en later zelfs vermoord. Daarna werd de stad met de grond gelijk gemaakt en bouwden de Spanjaarden mooie statige gebouwen en kerken om hun superioriteit te laten gelden.

Erfenissen
Voorbeelden van de Spaanse erfenissen zijn de San Francisco kerk en de kathedraal, beide bijzonder fraaie gebouwen die je nergens anders in Zuid-Amerika vindt. Ook Cajamarca Plaza, het centrale plein is heel apart en ruim opgezet. De Cuarto de Rescate is het enige overgebleven Inca-bouwwerk in Cajamarca. Hier werd de Incavorst Atahualpa gevangen gehouden. Vanaf de heuvel Santa Apolonia kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad tussen de bergen.

Zoete crème
Behalve de kerkgebouwen is Cajamarca bekend om haar hete bronnen, Incabaden en de voortreffelijke keuken. Het gebied staat bekend om diverse bijzondere alpaca-gerechten en om zijn zuivelproducten. Het meest geliefd en bekend in Peru is de zogenaamde manjar blanca, een soort zoete witte crème die je eet met koekjes. Voor meer zoetigheid kun je terecht in de Hollandse ijswinkel heladería Holanda. Deze ijszaak is opgezet door een Nederlander. Hij heeft vier vestigingen, waar alleen doof personeel werkt.

De stad uit
Ook leuk om een dagje de stad uit te gaan en naar Granja Polcón te gaan. In dit dorpje is een dierenreservaat met panters en vogels uit de Andes, condors en natuurlijk de alpaca. Wil je de omgeving te paard verkennen, dan kun je hier een paard huren. Hoewel wandelroutes niet zijn aangegeven, kun je hier wel prachtige wandelingen maken. En daarna kun je lekker ontspannen en tot je zelfs komen in de eeuwenoude baños del Inca, een van de Incabaden.

Fotocredits: www.tvperu.gob.pe

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *