Op vakantie naar Toscane? Bezoek dan ook kunststad Florence

Op vakantie naar Toscane? Bezoek dan ook kunststad Florence

Als je deze zomer met vakantie gaat naar Toscane, dan bezoek je natuurlijk ook Florence: de belangrijkste kunststad van Italië. Met een keur aan prachtige historische gebouwen, paleizen, pleinen en musea. Je waant je in de middeleeuwen.

Er is veel te zien in Firenze, heel veel. Mede dankzij de zeer welgestelde familie De’ Medici die hier eeuwen geleden paleizen en kerken liet bouwen en een enorme kunstverzameling naliet. De belangrijkste bezienswaardigheden vind je op de rechteroever van de rivier de Arno en liggen op loopafstand van elkaar in het historische centrum. Dat is heel prettig, zeker als het een warme dag is. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen heel druk kan zijn. Kom dan vroeg in de ochtend. Dan is het nog relatief rustig en nog niet zo warm.

Het is alleen al leuk om door de oude smalle straatjes te wandelen en even uit te rusten op een terrasje met een espresso op een van de mooie pleinen. Verder heeft deze stad talloze highlights, waar je er op een dag slechts een paar van kunt zien. Dit zijn er 5 van.

Uffizi
In dit oorspronkelijk regeringsgebouw wordt al sinds 1581 de kunstverzameling van De’ Medici tentoongesteld. Daarmee is Uffizi de oudste kunstgalerij ter wereld. Ook het gebouw zelf is een kunstwerk op zich, kijk maar eens omhoog naar de prachtige plafonds.

Il duomo (de dom)il duomo
De kathedraal Santa Maria del Fiore, het Baptisterium en de Campanile horen bij elkaar en liggen in het hart van het historische centrum. De kathedraal is een van de grootste in Europa, er passen 20.000 mensen in. Het uitzicht vanuit de met fresco’s versierde koepel is grandioos, maar hiervoor moet je wel 463 treden beklimmen.
Ook de Campanille kun je beklimmen. Deze toren is 85 meter hoog en de trap telt 414 treden.
Naast de kathedraal ligt het Baptisterium. Het is een van de oudste gebouwen van de stad en was vroeger de doopkapel. Het plafond van de achthoekige koepel is bewerkt met mozaïeken. Bijzonder zijn de drie bronzen deuren die tussen de 14e en 16e eeuw zijn geplaatst om te vieren dat de stad vrij was van de pest.

Palazzo Pitti
Bankier Pitti wilde het grootste paleis van Florence bouwen om hiermee de familie De’ Medici de ogen uit te steken. Pitti overleed voordat het paleis klaar was. Drie keer raden wie het paleis kocht: De’ Medici! Het werd het hoofdverblijf van de familie en dat zie je terug in de inrichting van de vertrekken.

IJssalon Vivoli
Veel ijssalons vinden dat ze het beste ijs van de stad maken, maar volgens de Florentijnen zelf moet je naar Vivoli in een straatje vlakbij de Santa Croce. Hier maken ze ijs sinds 1930. Er staan vaak lange rijen, maar de beloning mag er zijn!

Bobolituinenboboli
Even bijkomen van de stadse drukte doe je in het uitgestrekte park aan het palazzo Pitti. Hier is het genieten van de rust en van prachtige planten, bomen en bloemen. Er staan diverse beelden in het park, door De’ Medici’s geplaatst. En er is een Orangerie en een koffiehuis.

 

 

 

Fotocredits: hotelcolombaflorence.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *