Op vakantie naar het Canadese Quebec

Op vakantie naar het Canadese Quebec

Canada is het op één na grootste land ter wereld. Het hele land door in een paar weken vakantietijd is niet te doen. Daarom lichten we Québec er uit.

De grootste provincie van Canada, Québec, ligt in het oostelijk deel van het land. Zoals de naam al doet vermoeden is de officiële voertaal hier Frans. In de 15de en 16de eeuw werd het land namelijk gekolonialiseerd door met name Fransen en Engelsen. De grootste steden zijn de gelijknamige hoofdstad Québec en Montréal. De provincie kent een afwisselend landschap met veel natuurpracht en een rijke historie.

Québec-stad
Québec-stad vormt het hart van Frans Canada en voelt heel erg Europees aan. Het oude centrum van de stad is, als enige stad in Noord-Amerika, ommuurd en dequebec-stadze muren vormen tegenwoordig een populaire attractie. Over een lengte van maar liefst vier kilometer kun je over deze muren lopen. Québec bestaat uit een bovenstad en een benedenstad. De benedenstad langs de oever van de rivier is het oudst. Dankzij de aanwezigheid van de haven had het vooral een handelskarakter. Hier vind je onder andere het Place Royale, een plein met huizen uit de Franse tijd en de Notre Dame des Victoires, een kleine kerk uit 1687-1723. Langs de Rue Saint-Pierre en de Rue Saint-Paul ontwikkelde zich in de negentiende eeuw het zakencentrum. De bovenstad op de kaap Diamant had van oudsher een militaire, administratieve en religieuze functie. De meeste gebouwen dateren uit de negentiende eeuw. Omdat in de benedenstad niet genoeg ruimte was, ontwikkelde de bovenstad zich in de twintigste eeuw tot het stadscentrum.

chateauHet meest opvallende gebouw van de stad is het Château Frontenac, een hotel uit 1893 in de stijl van een kasteel, ontworpen door architect Bruce Price. Het staat op de punt van de kaap Diamant en domineert het silhouet van de stad. Andere noemenswaardige gebouwen zijn: het Ursulinenklooster, het Seminarie, de Anglicaanse kathedraal, de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid en de Rooms-Katholieke kathedraal Notre-Dame de Québec, als zetel van de primaat van Canada de voornaamste kerk van het land. Het provinciale parlement, in Second Empire-stijl, is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw uit 1886 vlak buiten de stadswallen.

Buiten de stad
Even ten noorden van de stad bevindt zich de 76 meter hoge Montmorency-waterval. Verder naar het noordoosten staat de Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré, een bekende bedevaartskerk in neoromaanse stijl. natonal parcVlakbij Québec, in de Saint Lawrencerivier, ligt het 32 kilometer lange eiland Île d’Orléans, dat bekend is vanwege zijn oude koloniale bouwwerken en afwisselende landschap. Québec kent vier Nationale Parken: Forillon National Park, La Mauricie National Park, Mingan Archipelago National Park Reserve en Saguenay – St. Lawrence Marine Park (National Marine Conservation Area).

 

Fotocredits: www.lonelyplanet.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *