Op vakantie met een dakkoffer, waar moet je op letten?

Op vakantie met een dakkoffer, waar moet je op letten?

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor met de auto op vakantie te gaan. Ook maken mensen vaker kleine tripjes in plaats van één grote vakantie. Om meer bagage mee te kunnen nemen kiezen steeds meer mensen voor een dakkoffer.

Om meer bagage mee te kunnen nemen, kiezen steeds meer mensen voor een dakkoffer. Vroeger werd deze alleen gebruikt voor het vervoer van ski’s of een snowboard naar de wintersport. Aangezien het een ideale manier is om extra bagageruimte te creëren is de dakkoffer tegenwoordig ook geliefd in de zomer. Je plaatst de box eenvoudig op het dak, vult hem met bagage en je houdt veel meer ruimte in de auto beschikbaar voor de passagiers en/of andere bagage.

Dakdragers
De dakkoffer moet uiteraard correct worden bevestigd op de auto. Een dakkoffer kan bij hogere snelheid de neiging hebben een eigen weg te kiezen. Als de wind eronder komt, lijkt het op te willen stijgen. Het is dus van groot belang dat de koffer stevig vastzit aan de auto. Voor het bevestigen van de dakkoffer heeft u vaak (losse) dakdragers nodig, ook wel draagsteunen of daksteunen genoemd. Er zijn veel verschillende dakdragers te koop. Er zijn universele dragers, maar er zijn ook automerken die, soms in samenwerking met fabrikanten van autoaccessoires, hun eigen systeem hebben ontwikkeld. Sommige auto’s hebben dakrails, andere niet. Zoek van tevoren uit, eventueel in overleg met je autodealer, welk systeem het beste bij jouw auto past.

Snelheid
Met een dakkoffer op de auto mag je even hard rijden als zonder dakkoffer. Het rijden met een dakkoffer legt geen (wettelijke) beperking op. Dit geldt zowel in Nederland als ook over de grenzen en geldt ook voor bijvoorbeeld fietsendragers op de auto. Wel wordt geadviseerd niet harder te rijden dan 130 kilometer per uur. Er zijn dakkoffers waarop staat aangegeven een lagere maximumsnelheid aan te houden. Je zult overigens merken dat het brandstofverbruik aanzienlijk omhoog gaat, omdat de dakkoffer de stroomlijn van de auto ontregelt. Dit kan wel oplopen tot zo’n 10 tot 20%. Houd daar rekening mee

Gewicht
Het gewicht van de extra lading op het dak van de auto heeft grote invloed op het rijgedrag van de auto. Lees  het instructieboekje van je auto, om te kijken hoeveel kilo je op het dak mag plaatsen. Je mag de maximum toelaatbare massa (gewicht) van het totale vervoermiddel (dus inclusief alles wat je er legaal op en aankoppelt) niet overschrijden. Wat dit gewicht is, staat vermeld op je kentekenbewijs. Als je de auto en de dakkoffer gaat inpakken, plaats dan de lichtere spullen in de dakkoffer. Houdt het zwaartepunt zo laag mogelijk, door de zwaardere spullen in de auto te plaatsen. Zo voorkom je onvoorspelbaar gedrag van de auto bij het nemen van (scherpe) bochten, of een plotseling uitwijkmanoeuvre

Hoogte
Omdat je het niet gewend bent, vergeet je snel dat je een dakkoffer op je auto SUV, MPV of je busje hebt, waardoor je een stuk hoger bent. Dat kan problemen opleveren bij het inrijden van parkeergarages, parkeerplaatsen met een beperkte hoogte (vaak aangeduid met een balk over de ingang), viaducten, benzinepompen en ook tolpoorten in het buitenland!

Extra tips:

  • Doe voor de zekerheid de bagage die in de dakkoffer gaat in een plastic zak. Niet alle dakkoffers zijn 100% waterdicht, zeker niet wanneer je in een regenbui terecht komt op de snelweg.
  • Plaats een opvallende sticker (bijvoorbeeld met een opvallende kleurtje) op je dashboard of autoruit, dat jou er aan herinnert dat je met een dakkoffer op je auto rijdt!
  • Gebruik je de koffer ook tijdens de vakantie, bijvoorbeeld voor het vervoeren van de parasols en een rubberboot naar het stand? Vergeet niet steeds te controleren of je de dakkoffer hebt dicht gedaan, voordat je wegrijdt.

 

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *