Op safari in Afrika

Op safari in Afrika

Bij een safari denk je al snel aan de klassieke manier waarbij je met een open jeep onder leiding van een gids op zoek gaat naar wild. Tegenwoordig zijn er nog veel meer mogelijkheden om de Afrikaanse natuur te ontdekken.

Veel reizigers gaan naar Afrika op zoek naar de big five: buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns. Deze indrukwekkende dieren van dichtbij zien en ruiken is een unieke ervaring. Op safari door de wildparken van Afrika kan op verschillende manieren.

Game Drives
Zoals gezegd is dit de klassieke safari, waarbij je in een open jeep met een lokale gids door de natuur rijdt op zoek naar wilde dieren. Dit kun je in een groep met andere mensen ondernemen, maar je kunt ook privé game drives maken, waarbij je de gids helemaal voor jezelf hebt.

Self-drives
Bij een self-drivesafari rij je zelf. Je bepaalt je eigen tempo en stopt op de plekken waar je zelf wilt stoppen. Het nadeel is dat je de kennis en ervaring van een gids mist. Hierdoor bestaat de kans dat je sommige dieren niet ziet, waar een getrainde gids je op had kunnen wijzen.

Wandelsafari
Bij een wandelsafari loop je tussen de wilde dieren in het park. Veel mensen ervaren dit als de meest pure vorm van safari omdat je op deze manier meer deelnemer van de natuur bent in plaats van toeschouwer. Een wandelsafari is niet zonder gevaren. Daarom moet je dit alleen doen onder leiding van een professionele gids. Wandelsafari’s zijn niet alle wildparken toegestaan.

Kanosafari
Verschillende wildparken lenen zich uitstekend om per boot of kano verkend te worden. Voorbeelden zijn de Okavango Delta in Botswana, Mana Pools National Park in Zimbabwe en het Lower Zambezi National Park in Zambia. Rustig peddelend glijdt het Afrikaanse landschap aan je voorbij en je kunt de wilde dieren vaak van dichtbij zien. Ook een kano-safari is niet zonder gevaren, denk maar eens aan de nijlpaarden die je onderweg tegen kunt komen. Ook hierbij is het aan te raden om uitsluitend met een getrainde gids op pad te gaan.

Treinsafari
In Afrika rijden nog diverse luxe oude treinen die natuurparken doorkruisen. Dit is een ideale manier om van de spectaculaire Afrikaanse natuur te genieten, maar ook een dure manier. Voorbeelden zijn de Rovos in Zuid-Afrika, de trein van Nairobi naar Mombassa in Kenia en de Shongololo die door Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Mozambique rijdt.

Overige safari’s
Naast voornoemde safari’s komen er steeds meer nieuwe soorten safari’s bij. Zo kun je tegenwoordig ook safari’s te paard, per luchtballon en op de fiets maken.

Fotocredits: untamedtravelling.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *