Onthaasten in Zweden met een vlottentocht

Onthaasten in Zweden met een vlottentocht

Een vlottentocht in Zweden? Dat is rust en avontuur tegelijk. Interesse? Maak dan een tocht op de Klarälven, maar wat kun je zoal verwachten?

Zak de rivier af met de snelheid van het water en geniet ondertussen van de schitterende natuur. Een vlottentocht is een perfecte manier om te onthaasten en de stress van alledag kwijt te raken. Het is puur avontuur! Probeer je met beperkte middelen dichtbij de natuur een of meerdere dagen te redden op een paar vierkante meter aan elkaar gebonden drijvende bomen.

Varmland
In het hart van Zweden ligt de provincie Varmland. Hier stroomt de langste rivier van Zweden: de Klarälven, dat ‘heldere rivier’ betekent. Het decor van de vlottentocht? Een kraakheldere rivier met aan weerszijden veel ongerepte natuur. Honderden kilometers lang meandert de rivier traag door het fraaie Zweedse landschap. Varmland is het Zweden zoals wij voor ogen hebben: vele dichtbegroeide bossen en talloze meren, rood geschilderde houten huizen met witte kozijnen.

Vlot huren of zelfbouw?
Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met boomstammen en touwen. Je wordt daarbij overigens niet aan je lot overgelaten. Een ervaren vlottenbouwer begeleidt je bij de bouw. Na een dag is je vlot gereed voor de tocht. Makkelijker is het om een kant-en-klaar vlot te huren. Een normaal vlot voor 4 personen is ongeveer 18m2. Wil je een meerdaagse tocht gaan maken? Zo bedacht, zo gedaan. Je overnacht in een tent op het vlot. Weet wel dat wild kamperen in Zweden is toegestaan. Dus zoek snel een mooi plekje langs de rivier uit. Meer comfort nodig? Overnacht dan in een ‘stugor’ op een van de campings langs de rivier. Deze zijn ingericht op het ontvangen van vlotten.

Super(wo)man niet noodzakelijk
Je hoeft geen super(wo)man te zijn om een vlot te besturen. Het belangrijkste is dat je het vlot in de stroming houdt. Als je dat niet doet, dan loop je misschien vast op een zandbank. Het kost je dan wel moeite om weer los te komen. Goed om te weten is dat de rivierbedding uit zand bestaat, dus je zult je voeten of handen niet snel bezeren. Een ander fenomeen waar je rekening mee moet houden, zijn de ‘keerwaters’. Keerwater is rivierwater dat tegen de stroom indraait. Als je daar in terechtkomt, lijk je stil te liggen. Om daar weer uit te komen moet je behoorlijk peddelen.

Wat heb je voor een vlottentocht nodig?
Belangrijk is dat je in goed gezelschap bent en dat je humeur tegen een stootje kan. Als je met meerdere personen een tocht maakt, dan moet je niet zwaar tillen aan privacy want die hebt je niet op een vlot. Zweden in de zomer op het water? Dan moet je wel je zonnebrand en muggenspray meenemen! Het weer in Zweden kan in de zomer zo omslaan. Dus neem regenkleding en een warme trui mee. Eten, kookgerei en tentje en dergelijke kun je zelf meenemen. Je kunt het ook huren.

Tip: leg aan bij de houten kerk in Dalby, het oude centrum van Ambjörby of de imposante waterval en kloof bij Bratfället. Wees gerust, je hoeft niet met het vlot voorbij de waterval. Vang je onderweg genoeg vis? Dan hoef je natuurlijk minder boodschappen te doen!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *