Ontdek IJsland, land van vuur en ijs

Ontdek IJsland, land van vuur en ijs

Waar vind je smeulende vulkanen, duizenden watervallen, borrelende modderpoelen, spuitende geisers, het noorderlicht en de middernachtzon? Inderdaad: in IJsland. Een uniek land op slechts 3 uur vliegen van Schiphol.

IJsland ligt op een breukvlak van twee aardkorsten en niet ver van de poolcirkel. Daardoor vind je hier grote gletsjers en ijskappen, terwijl tegelijkertijd gloeiende lava, pruttelende modder en zwavelhoudend heet water uit de grond opborrelen. IJsland is een land van vuur én ijs, van geisers, watervallen en walvissen. Hoewel de naam van het land doet vermoeden dat de temperaturen er constant onder nul zijn, is niets minder waar. Het klimaat is op grote delen van het eiland namelijk verrassend mild. Dit wordt vooral veroorzaakt door de warme golfstroom in de Atlantische oceaan, tezamen met een dominante zuidwesten wind.

Bruisende hoofdstad
De internationale luchthaven Keflavik ligt op een kleine vijftig kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Als je opUnknown weg bent naar een bestemming in de VS en je vliegt met Icelandair is de kans groot dat je vliegt via IJsland. Ideaal om hier een tussenstop te maken. Daar betaal je niets extra’s voor en heeft als voordeel dat de vlucht naar Amerika korter en daardoor aangenamer is.
De stad Reykjavik is bekend vanwege de talloze grote evenementen die worden georganiseerd, waaronder de jaarlijkse Cultuurnacht, kunstfestivals en concerten. Pakweg twee derde (zo’n 200.000) van alle IJslanders woont in de hoofdstad en het is dan ook niet verwonderlijk dat het voormalige vissersdorp het hele jaar rond bruist. Vanwege de gunstige en veilige ligging komt de wereldtop hier bij elkaar voor beraad in het congresgebouw van deze stad.

Buiten de stad
Ben je in IJsland, dan ervaar je ook de Blue Lagoon net buiten Reykjavik. De temperatuur in dit geothermische bad is constant 37 ° C. Bij de entreeprijs inbegrepen is een houten kistje met silicium modder waarmee je je lichaam en gezicht kunt insmeren. Vijf tot tien minuten later afspoelen en je voelt je als herboren! In de Blue Lagoon is verder een ontspannende waterval, diverse stoombaden en de traditionele ‘spabehandelingen’.
Verder is het leuk om op de rug van een IJslands paard een tocht door het adembenemende landschap te imagesmaken. Nog nooit op een paard gezeten? Dit bijzondere ras beschikt over een extra gang, zodat ook totaal onervaren ruiters de mogelijkheid hebben om onder deskundige leiding een tocht te maken.

Land van water
IJsland is niet alleen het land van vuur en ijs, maar ook van water! Naast de vele warmwaterbronnen, zijn er ook diverse mogelijkheden om een boottocht te maken. Zoals op de gletsjerlagune Jökullsarlón, een beroemd decor in de James Bond-film ‘Die Another Day’. Vanuit Húsavik kun je de boot op om walvissen te spotten. Er komen wel twaalf verschillende soorten voor! Aan de westkant van het eiland kun je een tocht maken door de eilandenarchipel van Breidafjördur en uitkijken naar sterns, papegaaiduikers en zeearenden. Ter plekke kun je proeven van de weekdieren die hier op de zeebodem leven, zoals St. Jakobsschelpen en zee-egels.

Het maakt eigenlijk niet uit of je dit land bezoekt in de regen, sneeuw of in het voorjaarszonnetje, IJsland is een beeldschone plek waar naartoe je blijft terugkeren.

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *