Ontdek de binnenlanden van Suriname

Ontdek de binnenlanden van Suriname

Het regenwoud in Suriname is betoverend mooi. Stap in Paramaribo op een korjaal en vaar de Surinamerivier af. Geniet onderweg van de prachtige natuur en rijke cultuur.

Bij aankomst in Paramaribo voel je je al snel thuis. Je hoort mensen Nederlands praten en straat- en plaatsnamen komen bekend voor. Je vergeet daar soms dat je ver van huis bent. De wuivende palmbomen en de lekkere temperatuur zijn toch echt Surinaams. Korjaal Paramaribo is een ideale uitvalsbasis om het binnenland te verkennen. Dat kan per auto, bus of vliegtuig maar avontuurlijker is het om met een korjaal te reizen. Een korjaal is een Surinaams woord voor een uitgeholde boomstam. Een dergelijke kano – steeds vaker uitgevoerd met een buitenboordmotor – vind je overal ter wereld terug. Ze zijn te vinden in allerlei maten en vormen. Wist je dat het twee maanden duurt om van een boomstam een korjaal te maken?

White Beach
Stap in Paramaribo in zo’n korjaal en vaar over de Surinamerivier naar Domburg. Een klein plaatsje waar je in Javaanse warongs allerlei lekkere Indonesische snacks kunt krijgen. Probeer eens Lemper. Een overheerlijke en populaire snack. Zin om in Domburg een dagje te relaxen? Ga dan naar White Beach. Sinds de aanleg van het strand met wit zand langs de Surinamerivier, is het een populaire bestemming geworden. De Caribische hutten en grote palmbomen geven je het gevoel dat je op een Carabisch eiland bent. Het tropisch bruine water van de Surinamerivier herinnert je er aan dat je je toch echt in Suriname bent. Weet dat een groot net enge vissen als piranha’s buiten de deur houdt.

Jodensavanne
Vanuit Domburg naar Jodensavanne vaar je langs allerlei kleine dorpjes en verlaten plantages. Jodensavanne dankt zijn naam en ontstaan aan de komst van Sefardische Joden in vroeger tijden. Op de vlucht voor de Inquisitie uit Spanje vestigden zij zich in het binnenland van Suriname. Om in het levensonderhoud te voorzien legden zij suikerrietplantages aan, waarop zij slaven het zware werk lieten doen. Nadat Suriname in 1667 Nederlands gebied werd, kregen de Joden toestemming om een eigen gemeenschap te stichten. Nu is het al meer dan honderdvijftig jaar een verlaten plek, gelegen in een prachtige en afwisselende natuur met onder meer savannebos, vlinders en vogels. Wie weet kom je wel een kwaskwassi (neusbeertje) tegen.

Douchen onder een waterval
Het uitgestrekte natuurreservaat Brownsberg is een met de auto goed bereikbare bestemming in het regenwoud van het district Brokopondo. Het 12.000 hectares tellende reservaat is onderdeel van het Amazonegebied. Het gebied dankt zijn naam aan de Amerikaanse goudzoeker John Brown die hier aan het einde van de 19e eeuw zijn geluk kwam beproeven. Veel geluk had hij niet, hoewel de berg wel naar hem vernoemd is. In het reservaat zijn talrijke dier- en plantensoorten te vinden: kleurrijke bloemen, felblauwe vlinders, slangen, exotische kikkers, apen etc. In het Brownsberggebied zijn verschillende kleine kreekjes die uitmonden in watervallen waar je een overheerlijke natuurdouche kunt nemen. Dus neem je zwemkleding en handdoek maar mee. Een aanrader is om  een wandeling naar het Mazaroniplateau te maken. Vanaf de top op 500 meter heb je een uniek uitzicht over het gebergte en het Brokopondomeer. Je kunt er ook overnachten in een hangmat. Liever meer luxe? Overnachten kan ook in een bungalow. Een dikke slaapzak is hier wel nodig, omdat het door de hoogte ’s nachts flink koud kan zijn. Voordeel is dat de meeste muggen het ook te koud hebben, dus daar heb je ’s nachts minder last van.

Brokopondomeer
Vanaf het Mazaroniplateau heb je een goed uitzicht op het Brokopondomeer. Het is met 135.000 hectare even groot als de provincie Utrecht. Van origine is de naam het Van Blommensteinmeer, genoemd naar de ontwerper van de stuwdam. De stuwdam in de Surinamerivier was nodig om voldoende stroom aan de bauxietindustrie te kunnen leveren. Tegenwoordig draait Paramaribo op de stroom afkomstig van de stuwdam. Een aanrader is om met een korjaal over het Brokopondomeer te varen. Overal zie je nog de kale toppen van bomen. Die zijn om kosten te besparen bij de aanleg van de stuwdam niet gekapt. Overnachten op Ston eiland is echt een aanrader. Het is de ultieme plaats om te kanoën, zwemmen, vissen of relaxen. Tip: vaar met een korjaal naar het Baboeneiland. Het wemelt er van de Baboens oftewel slingerapen.

Marrons in de jungledorpen
Boven Suriname ligt ten zuiden van het Brokopondomeer. In dit gebied ontspringt de Boven Suriname rivier. Met de korjaal kan je indrukwekkende tochten maken. Onderweg kom je prachtige rotsformaties, stroomversnellingen (sula’s), zandbanken en dorpjes met zwaaiende en spelende kinderen langs de oevers van de rivier tegen. Het is ook het gebied van de Marrons of ook wel de Saramaccaanse bosnegers genoemd. Deze stammen af van gevluchte plantageslaven die werkten op de plantages verder stroomafwaarts. Diep in het binnenland waren zij veilig voor het Nederlandse gouvernement. In de 18e eeuw sloten de Saramaccaners en het Nederlands gouvernement vrede. Door de geïsoleerde ligging in de jungle behielden zij de Afrikaanse tradities. Diverse ceremonies, rituelen en andere traditionele gebruiken zijn goed bewaard gebleven. Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. Vergeet niet om’ s avonds een voorstelling van Saramaccaanse zang en dans mee te maken.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *