Nederland vakantieland

Nederland vakantieland

Vakantie in Nederland? Leuk, maar dan niet die oer-Hollandse tourist-traps. Waarom zou je die eigenlijk mijden? De buitenlandse toeristen komen er niet voor niets. Een selectie uit Neerlands trots!

Volendam
Poppenhuisjes aan de Dijk, klederdracht en de palingsound: BZN, the Cats, Jantje Smit, 3J’s Nick & Simon. Dat zijn de gedachten die door je hoofd schieten bij het horen van ‘Volendam’. Misschien niet iets om onmiddellijk voor in de touringcar te stappen. Mis! Volgens berekeningen van de gemeente Volendam-Edam komen er jaarlijks een miljoen bezoekers naar de Dijk in Volendam en ruim 500.000 daarvan met de touringcar! Wat kun je in Volendam doen? Wandelen langs het Markermeer, een museum bezoeken en daarna een visje op een terras eten. Of je loopt de historische wandelpuzzelroute die je langs prachtige plekken in het fraaie historische centrum brengt.

De Keukenhof
De Keukenhof is alleen leuk voor bejaarden en voor toeristen uit Azië, maar niet voor Nederlandse gezinnen… Onzin, want wat blijkt? De Keukenhof is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Het wordt het fleurigste dagje uit met 800 verschillende tulpen en 7 miljoen bloeiende bloembollen! De Keukenhof is voor kinderen een groot feest. Met een gratis speurtocht, een kinderboerderij, doolhof en een speeltuin met klimmuur en een kabelbaan vermaken zij zich opperbest. Voor de allerkleinsten is er een Nijntje-speeltuin en het Huis van Nijntje. Hier staat een groot beeld van Nijntje. Leuk voor de kleintjes om mee op de foto te gaan! Een poffertjesrestaurant maakt het dagje Keukenhof voor je kleine oogappels helemaal af!

De Zaanse Schans
De Zaanse Schans? Is dat niet waar Japanners 5 minuten en 33 seconden fotograferend rondrennen? En dan weer met de touringcar doorijden? Zonde eigenlijk, want de Zaanse Schans is best mooi. De twaalf oude windmolens op de Schans zelf, de vier in de directe omgeving en de houten huisjes geven je een goed idee hoe het leven er uit zag in de 18e eeuw. Je kunt onder meer een scheepswerf, een klompenmakerij, een bakkerijmuseum en een replica van de eerste Albert Heijn bezoeken. Net buiten de Zaanse schans in Zaandam is het oudste houten huis uit de Zaanstreek te vinden: het Czaar Peterhuisje. In dit houten huis, dat tegenwoordig beschermd wordt door een stenen ombouw, leefde aan het einde van de 17de eeuw Tsaar Peter de Grote.

giethoornGiethoorn
Het Venetië van het Noorden wordt het wel genoemd. Op het eerste oog lijkt het Drentse veendorpje Giethoorn in niets op de ‘grandiosità’ van Venetië. Toch is het een plaats die je een keer bezocht moet hebben. Net als Venetië kun je in het centrum van Giethoorn enkel en alleen komen met een boot of te voet via smalle weggetjes langs het water. De huisjes die langs de oevers staan zien er super schattig uit en daarmee is Giethoorn toch echt een leuke plek om te bezoeken. Wacht daar niet te lang mee. Nu bezoeken jaarlijks 200.000 Chinezen Giethoorn. Naar verwachting zal dit aantal in tien jaar tijd oplopen tot 800.000 Chinese bezoekers per jaar.

Kaasmarkten
Kekke kaasmeisjes? Ja, maar volwassen mannen in witte kleding met hoedjes op die rondzeulen met stapels kazen? Yeah, right. Zeker wel! Er zijn nog vijf kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en de groothandelaren. De andere kaasmarkten zijn voornamelijk toeristische trekpleisters, omringd met kramen die traditionele Nederlandse zaken verkopen, zoals tulpen, klompen en natuurlijk kaas. De kaasmarkten van Alkmaar, Edam en Hoorn worden gedurende de vakantieperiodes goed bezocht door veelal Amerikaanse en Aziatische toeristen.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *