Met de camper op vakantie

Met de camper op vakantie

Het lijkt de ultieme vorm van vakantie: vrijheid en blijheid. De opmars van de camper in Nederland is opmerkelijk. Onze zuiderburen hebben er een prachtig woord voor: zwerfwagen. Is het ‘zwerven’ misschien ook iets voor jou? Planetfem helpt je op weg.

Welke camper past bij mij?
Dat is best een uitzoekklusje. Er zijn nogal wat typen, merken, groottes, indelingen en prijzen. Zo is er de alkoof camper met een slaapuitbouw boven de cabine. Of de integraal camper waarbij de cabine en woonruimte naadloos aan elkaar sluiten of de buscamper op basis van een bestelbus. En wil je een vast bed? Een grote zithoek of een ruime keuken? Het duizelt je vast in het begin. Ga daarom naar een showroom of lees er over op verschillende camperforums. Of nog beter, probeer een weekendje weg in Nederland of Duitsland. Dan kom je er achter welke camper bij je wensen past. En, niet onbelangrijk, of het wel wat voor je is.

Moet ik een camper huren of kopen?
Als je zeker weet dat een campervakantie je op het lijf is geschreven, dan wil je er natuurlijk zelf één aanschaffen. Voordat je dat doet, moet je je wel eerst een paar zaken afvragen. Als je er voortaan ieder jaar meerdere keren met de camper op uittrekt, dan is een eigen camper financieel aantrekkelijk. Iedere vakantie is dan goedkoop, omdat je het aanschafbedrag van de camper over vele jaren en vakanties kunt afboeken. Weet je wel zeker dat je een diehard camperfan bent? Of wil je ook het gemak van een appartement of hotel blijven ervaren? Of wil je ook blijven vliegen naar je bestemming? Een camper is duur als je er niet veel gebruik van maakt. Denk aan kosten die sowieso door blijven lopen: afschrijving, stallingskosten, verzekering en vervangings- en onderhoudskosten. Zet voor jezelf alles op een rij en beslis dan of het huren van een camper misschien voor jou de beste optie is.

Heb ik een speciaal rijbewijs nodig?
Nee. Voor het besturen van motorvoertuigen tot 3.500 kilo inclusief laadvermogen volstaat een ‘gewoon’ B-rijbewijs. De meeste campers blijven onder die gewichtsgrens. Boven dat gewicht is een C-rijbewijs een vereiste. Let op: verhuurders stellen vaak aanvullende eisen zoals het aantal jaren rijervaring of een zekere minimumleeftijd van de bestuurder. Is het moeilijk rijden met een camper? Ja, want de meeste campers zijn echt een stuk groter dan je gewone auto. Je moet leren op je spiegels te rijden en vooral achteruit inparkeren valt in het begin niet mee. Inhalen – maar waarom zou je op vakantie – gaat bovendien een stukje langzamer. Nee, omdat je in het algemeen snel went aan rijden in een camper. Het is en blijft toch een auto. Je leert snel de bochten wat ruimer te nemen dan je gewend bent. Bij achteruit rijden stapt je medepassagier uit om aanwijzingen te geven. De hoogte van een camper blijft wel een dingetje: je zult de eerste niet zijn die met zijn dak tegen een boomtak knalt.

Waar naartoe op vakantie?
Ga je maar een weekje weg, dan is het niet erg zinvol om naar Italië te gaan. Heen- en terugreis kosten minimaal een dag en dan is er niet zoveel tijd meer over. Bovendien wil je met een camper vooral ook genieten van de reis, want je gaat ook weer niet zo snel. Met een camper is heel Europa bereikbaar. Europa is (vooral buiten het hoogseizoen) een camperparadijs, met Nederland (telt vierhonderd camperplaatsen), Frankrijk en Duitsland (elk meer dan tweeduizend) voorop. In Europa kun je honderden mooie (camper)routes rijden. In Italië, Frankrijk en Duitsland zijn uitstekende mogelijkheden voor campers. Maar ook in Scandinavië, Oost-Europa en de andere landen kun je er goed mee uit de voeten. Verder is een campervakantie in Amerika, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland erg populair. Dat zijn de ultieme bestemmingen om met een (huur-)camper te bereizen. De afstanden zijn in die landen natuurlijk wel enorm. Maak dus niet de fout om te veel te willen zien. Ideeën voor campervakanties kun je vinden op diverse camper- en vakantiesites. In de Michelin-gids ’Met de camper door Europa’ staan 75 interessante routes met service- en parkeerplaatsen, campings en restaurants. Want zeker voor een camperaar telt: op de bonnefooi gaan, moet je vooral doen, maar enige voorbereiding is onontbeerlijk.

Ook geschikt voor de vakantie met kinderen?
Kinderen van iedere leeftijd kunnen mee op een campervakantie. Voor kleine kinderen reist het gemakkelijker dan een auto (met caravan). Neem een campingbedje mee als box en je creëert overal een veilige omgeving. Kortom: ook met kinderen is een campervakantie geweldig. Naarmate de kinderen ouder worden neemt de behoefte aan contact met (vakantie)vriendjes toe. Dat is geen probleem wanneer je dan met de camper meer campings opzoekt. Of wanneer je met meerdere gezinnen met de camper op pad gaat. Over het algemeen zijn kinderen zeer flexibel en zullen zij ook van de vrijheid van een campervakantie genieten. Zeker als je de voor hen leuke plekken bezoekt.

Tips voor onderweg
De belangrijkste tip voor onderweg is om te genieten van de reis. Plan geen lange ritten, dat is de fout van veel beginnende camperaars. Het is overal mooi en met een camper overal vakantie. Zorg dan ook dat je een boek met camperplekken (Stelplatzen) koopt. Dat zijn plekken waar je voor een paar euro kunt staan, vaak op prachtige plekken. Overweeg om een 5-persoons camper te huren of kopen. Hiermee hoef je niet telkens de bedden op te ruimen om te kunnen eten. Je kunt dan ook veel sneller weer doortrekken als je wilt.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *