Meeste Nederlanders met de auto op vakantie

Meeste Nederlanders met de auto op vakantie

Ga je met de auto op vakantie deze zomer? Dan ben je niet de enige. Zo’n 70 procent van de Nederlanders pakt de auto als vervoermiddel.

En dat betekent drukte op de Europese wegen. Je doet er dan ook goed aan om niet te vertrekken op zwarte zaterdag 1 augustus. Dan krijgen de Fransen en Italianen ook vakantie en dat zorgt traditiegetrouw voor ellenlange files. Maar ook 25 juli en 8 augustus zijn drukke zaterdagen. Wil je toch op zaterdag vertrekken dan kun je het beste na 16.00 uur vertrekken. De meest gunstige dagen om te gaan rijden zijn zondag -geen vrachtverkeer in Frankrijk- en donderdag. Wie met de auto op vakantie gaat rijdt tussen de drie en tien uur naar hun bestemming. 12 procent rijdt zelfs meer dan vijftien uur.

Moe achter het stuur
Als je lang achter elkaar achter het stuur zit, raak je vermoeid. In juli en augustus zou vermoeidheid de oorzaak zijn van 1 op 3 ongevallen op de autosnelweg. Daarom is het essentieel om goed uitgerust te vertrekken en om de twee uur te stoppen. Sla geen rustpauze over omdat je er bijna bent: in de laatste 100 km gebeuren er vier keer zoveel ongevallen. De lastigste uren liggen tussen 14 en 16 uur en tussen 2 uur en 6 uur ’s ochtends. Het risico op slaperigheid is om 16 uur 3 keer groter dan om 10 uur. Als je plotseling heel moe wordt, is het goed om een dutje te doen van 15 tot 20 minuten maximum. En wat ook handig is om je partner een paar uur te laten rijden, zodat je kunt uitrusten. Hoewel 85 procent van de chauffeurs man is, is het aan te raden om ook de vrouw te laten rijden.

Wat doet de bijrijder?
Als bijrijder heb je behalve de route in de gaten houden niet zoveel te doen. Een derde van de bijrijders kletst met de bestuurder en geniet van het landschap. Opvallend is dat slechts 3 procent van de Nederlanders zich vermaakt met zijn smartphone. Bijrijders tussen de 18 en 24 jaar luisteren vooral naar muziek. De kinderen vermaken zich met een dvd (26 procent) of computerspelletje (21 procent). Ruim één op de tien van de ouders zorgt zelf voor vermaak, bijvoorbeeld door liedjes te zingen of raadspelletjes te doen.

Bronnen: Autoscout24 en de Telegraaf

Fotocredits: www.larsboom.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *