Machu Picchu, 35 jaar historisch heiligdom

Machu Picchu, 35 jaar historisch heiligdom

Het wereldwonder Machu Picchu in Peru viert deze maand haar 35-jarig bestaan als historisch heiligdom. Het is een oude stad van de Inca’s die nooit door de Spanjaarden is ontdekt. Daardoor is het ook nooit vernietigd en is er nog veel van de oude Inca-beschaving bewaard gebleven.

In het kader van de 35e verjaardag zijn er het hele jaar door activiteiten die variëren van lezingen en exposities tot sportieve activiteiten. Ook in de maand april, wanneer er onderhoud wordt gepleegd aan het complex, blijven de ruïnes gewoon bereikbaar voor bezoekers.

In maart wordt het masterplan voor het heiligdom gepresenteerd. Het masterplan is gericht op het verbeteren van het management van de bezoekersstromen en de veiligheid van de toeristen tussen 2016 en 2019. In juli van dit jaar volgt een grootschalige foto-expositie getiteld “35 jaar historisch heiligdom van Machu Picchu”, waarbij het boek “Natural Machu Picchu” wordt gepresenteerd. In oktober staat een symposium gepland over onderzoeken die zijn verricht naar de diversiteit in natuur en cultuur van het gebied.

Planetfem.com - Machu Picchu PeruBescherming biodiversiteit

De bescherming van de biodiversiteit was destijds de directe aanleiding voor het uitroepen tot historisch heiligdom. Ook de meer dan 190 archeologische monumenten die huizen in het complex van Machu Picchu, zoals Llaqta en de Citadel kregen een beschermde status. Ze konden worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van duurzaam toerisme en het bevorderen van regionale sociaal-economische ontwikkeling. Dit beschermde gebied bevat duizenden soorten flora en fauna, waarvan de 423 soorten orchideeën het meest in het oog springen. Het heeft 12 verschillende ecologische systemen, waarmee het qua biodiversiteit meteen de meest gevarieerde regio van Peru is.

Machu Picchu ontving van de Peruaanse regering de juridische status van beschermd natuurgebied in januari 1981. Twee jaar later, in 1983, werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Jaarlijks komen er zo’n 400.000 toeristen naar de plek.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *