Kroatië here I come!

Kroatië here I come!

Kroatië het land van zon, zand en prachtige blauwe zee. De zomer van 2016 komt steeds meer in zicht en dat betekent dat het tijd wordt om een vakantie te boeken!

Als je op zoek bent naar de perfecte vakantiebestemming van 2016 dan is Kroatië zeker een land om in overweging te nemen. Hou je van een luie vakantie en wil je gewoon kunnen genieten van je drankje op het strand dan zou ik maar snel verder lezen!

GeografieKroatië - kaart

Kroatië is gelegen tussen Zuid- en Oost-Europa en heeft de vorm van een halve maan of hoefijzer. De vorm van het land zorgt ervoor dat er veel buurlanden en lange rijk grenzen zijn. De buurlanden zijn: Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië, en Herzegovina. Kroatië heeft meer dan duizend eilanden  Cres en Krk zijn de grootste.

Toeristische gebieden

De meest toeristische gebieden zijn Istrië, Kvamer Golf en Dalmatië. In Istrië ligt alles heel dichtbij elkaar en dat is dan ook een van de redenen dat het veel toeristen trekt. Rijeka, een oude havenstad aan de Golf van Kvamer is vooral in trek bij toeristen vanwege het mooie oude winkelcentrum. Vanuit Rijeka vertrekken ook veerboten naar de verschillende eilanden. De prachtige witte rotsen en het kristal heldere water maken de kust in deze omgeving ook zeer de moeite waard. Dalmatië ligt in het zuiden en dat betekent natuurlijk dat het bijna altijd prachtig en warm weer heeft. Als je voor een strandvakantie gaat dan ben je hier bij uitstek de juiste plek.

Kroatië - strandHet strand?

Vaak als je foto’s ziet van prachtige stranden dan zijn het meestal landen die ver buiten Europa liggen en ook nog eens heel duur zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen mooie stranden zijn hier in Europa. Kroatië staat bekend om de prachtig kust met blauwe zee en de oude stadjes. Dit alles maakt het een heerlijke omgeving om  te genieten zon, zee en strand.

Wat te doen behalve naar het strand gaan?

In Kroatië zijn in de zomer verschillende festivals en evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Zo zijn er verschillende festivals aan het strand. Elk jaar eind mei is er voor jongeren het driedaagse Spring Break festival bij Novaja, een Beach Party met muziek en dj’s. Behalve de jaarlijkse terugkerende festivals zijn er ook elke zomer verscheidene eenmalige evenementen.

Ben je meer op zoek naar de echte Kroatische cultuur dan kan dat ook. Zo is er in Zagreb het jaarlijkse volksdansfestival met traditionele muziek en kleding. In verschillende streken en plaatsjes zijn ook regelmatig festivals zoals vissersfeesten of traditionele markten te bezoeken.

Tradities/gewoontesthe-flame-859440__180

Een traditie die vooral veel voorkomt op het eiland Dalmatië is barbecueën. Bewoners hebben veelal een klein grillhuisje in de tuin staan. Dit is een klein stenen huisje met daarin een betonnen grillplaat, waarop een rooster wordt gelegd om het vlees te grillen. Voor de grill wordt geen houtskool gebruikt maar droge takken. Kalfsvlees, varkensvlees, kip en diverse soorten vis worden hier op de barbecue gelegd. 

Eten

De Kroatische keuken heeft een hele rijke culinaire traditie en verschilt per regio. De ene regio heeft wat meer Italiaanse invloeden, de andere meer Griekse en ook Turkse invloeden zijn in sommige streken herkenbaar. De minder avontuurlijke eters kunnen ook prima terecht in Kroatië. Pizza en pasta zijn echt overal verkrijgbaar.

Een paar typische Kroatische gerechten

Čevapčiči. Dit zijn  gehaktballetjes met ui, kruiden en rijst.eteEen ander typisch Kroatisch gerecht is Prut a pa kisir. Dit is een gerecht van ham met schapenkaas.

Vervoer

Vanuit Nederland is Kroatië heel goed te bereiken. Met de auto, bus of trein is goed te doen. De afstand is zo’n 1.500 kilometer wat ongeveer 22 uur rijden is. Je kan er ook voor kiezen vanuit Den Bosch de autotrein te nemen naar Koper in Slovenië en dan het laatste stuk te met de auto verder te rijden. Retour met de autotrein met eenvoudige coupe kost ongeveer 1.000 Euro.

Vliegtuig

Kroatië - TransaviaMet het vliegtuig ben je er in 2 uur. Dit is natuurlijk de fijnste en meest veilige manier van reizen. Er zijn veel verschillende vliegmaatschappijen die op Kroatië vliegen. Je kan vliegen op Pula, Split, Dubrovnik en Zagreb. Vliegen vanuit Nederland kan onder andere met KLM, Transavia en EasyJet.

Als je iets anders wilt dan Spanje, Griekenland of Turkije dan is Kroatië voor jou de zomerbestemming van 2016!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *