Kopenhagen heeft het allemaal!

Kopenhagen heeft het allemaal!

Kopenhagen heeft het: het is hip, er is kunst, cultuur, lekker eten en gezelligheid.  Shop till you drop in Strøget. Neem een cocktail bij ‘Ruby en probeer ook eens een Smørrebrø.

Pak de fiets!
Een fiets huren in Kopenhagen is een fluitje van een cent. Bij Go Bike of Baisikeli Bike Rental Copenhagen kun je op je smartphone of tablet zien waar de dichtstbijzijnde Go Bike staat geparkeerd. En je kunt de fiets gewoon achterlaten. Duurzaamheid belangrijk? De fietsen van Baisikeli krijgen een tweede en derde leven in Mozambique en Sierra Leone. Goed om te weten: Kopenhagen is een fietsvriendelijke stad met brede fietspaden en de binnenstad is autovrij!

Bezienswaardigheden
De Nyhavn is een must see. De vele, vrolijk gekleurde gevels van eeuwenoude panden aan de kade maken Nyhavn unieks. De vele terrasje nodigen uit om een hapje en een drankje te nemen. Hans Cristiaan Andersen – de bekende Deense schrijver van kindersprookjes – woonde aan de Nyhavn. Hier schreef hij het beroemde sprookje over de kleine zeemeermin

Kleine zeemeermin
De kleine zeemeermin is een van de bekendste attracties van Kopenhagen. Het beeld ligt op een rots in het water en het is eigenlijk niet zo heel groot. Als je niet oplet, vaar je er zo langs. Door de jaren heen is het beeld diverse malen onthoofd, beklad en beschadigd. Ook is het al een paar keer aangekleed met een boerka en een hoofdoekje. De Denen willen het beeld verplaatsen, zodat vandalen er minder makkelijk bij kunnen komen.

Tivoli
Tivoli is een van de oudste en bekendste pretparken van Europa. Het werd in 1843 gebouwd en het ligt praktisch midden in de stad. Oud en suf? Het is met ruim 4 miljoen bezoekers het jaarlijks beste bezochte pretpark van Denemarken. Een avondbezoek is helemaal bjzonder doordat meer dan 100.000 gloeilampen het park verlichten. Acute romatische gevoelens? Het is mogelijk om in Tivoli in het huwelijksbootje te stappen.

Christiania
Vlakbij de wijk Christianshaven ligt ‘Fristaden Christiana’. Deze ‘vrijstaat’ – gesticht in de jaren ’70 door de kraakbeweging – kent een unieke mix van bijzonder vormgegeven huizen, ateliers, eettentjes, cafés en natuur. Denk niet dat het hier alleen maar om ‘peace’ draait. Met enige regelmaat zijn er harde confrontaties tussen de ongeveer 1000 inwoners en de overheid. Inzet is onder meer de handel in softdrugs. Foto’s maken wordt in Christiania nog steeds niet op prijs gesteld.

Shoppen
Strøget is de langste winkelstraat van Europa en het winkelhart van Kopenhagen. Louis Vuitton, Chanel, Prada en Mulberry hebben er hun winkels. Vind je het spannender om kennis te maken met het beroemde Deense Design? Bezoek dan Day Birger et Mikkelsen of Friis & Company. Of maak kennis met topdesigner Mads Nørgaard en het designermerk Bruuns Bazaar. Nog niet genoeg? Bezoek dan de boetiekjes in de wijken Østerbro en Vesterbro. Wil je het shoppen overzichtelijk houden? Bezoek dan de twee warenhuizen in het centrum: Det Ny Illum en het Magasin du Nord.

Eten en drinken
Culinair gezien staat Denemarken er internationaal goed op. Zo wordt restaurant Noma – een samenvoeging van ‘Nordic’ en ‘Mad’ (Deens voor ‘eten’) als een van de beste restaurants ter wereld gezien. Maar er valt nog veel meer te genieten in de vele cafes en restaurants die de ‘New Nordic Kitchen’ omarmen. Oganisch, duurzame en lokale producten zijn hier de trefwoorden. Liever iets traditioneels? Probeer dan een Smorrebro: een beboterde boterham belegd met vis en groenten. Bij Ida Davisen zijn er meer dan 170 verschillende combinaties te krijgen. Zit je combinatie er niet bij? Vertel ze maar hoe je het wel wilt hebben!

Kopje koffie met een boek erbij
Even bijkomen van alle indrukken met een boek? Ga dan naar een ‘Book café’, zoals het orgineel vormgegeven Laundromat Café. Hier kan je tegelijkertijd lezen, een drankje drinken en de was doen!
Toe aan een coktail? Dan moet je bij Ruby zijn. Je staat hier middenin een woonkamer waardoor je het idee hebt alsof je op een privéfeestje bent. De stoere bebaarde barmannen met stropdas maken de cocktails waar je bij staat.

 

Fotocredits: schipholtickets.nl

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *