Kom tot rust in de Duitse Eifel

Kom tot rust in de Duitse Eifel

Geniet van de indrukwekkende natuur, oude steden en dorpen en de lokale Moezelwijn. Duitsland als vakantiebestemming? Steeds meer Nederlanders gaan er op vakantie. Vooral de Eifel-regio is populair. Ideaal als je er even tussenuit wil, maar niet te lang wilt rijden. Wat kun je er zoal beleven?

Historische steden en dorpjes Trier is dé stad in de Eifel. Met 2000 jaar is het ook de oudste stad van Duitsland. Veel historische gebouwen uit de Romeinse tijd zijn nog intact. Ook zijn er veel monumentale panden uit latere tijden te bezichtigen. In combinatie met de oude smalle straatjes, de sfeervolle winkelstraten en pleinen met terrasjes, maken Trier razend populair. Ook Monschau is een pareltje. Het heeft niet alleen veel musea, maar ook veel historische panden.‘Het rode huis’ is een van de bekendste. Hier hangen oude wandtapijten, die hier vroeger  gemaakt werden. Een must see is de burcht. Ontstaan in de 13e eeuw en in de 15e eeuw uitgebreid en ommuurd. Elk jaar wordt in de zomer op het binnenhof ‘Monschau Klassik’ georganiseerd. Optredens variëren van opera tot jazz en pop.

Eten & drinken
Ergens een hapje eten of drinken is geen probleem. De Eifel barst van de dorpen en stadjes met leuke cafés, bars en restaurants. Nederlanders doen soms wat lacherig over de Duitse keuken: grote porties gebakken aardappelen met Bratwurst en bier. Dat is in de Eifel eigenlijk niet anders. Maar wat je misschien niet weet is dat er in de Duitse keuken ook veel gezonds is te krijgen. Biologisch eten en drinken zijn er veel meer ingeburgerd dan in Nederland. Vezelrijk eten is er volop. Denk maar aan het zware, donkere brood. Probeer hiervan bij het ontbijt en lunch te profiteren. De Eifel heeft zijn eigen beroemde bier – Bitburger: ‘bitte ein Bit’ – en mineraalwater. De Duitsers beschouwen Gerolsteiner-mineraalwater als het beste bronwater ter wereld. Of dat ook zo is? Overdenk dat maar eens met glas Moezelwijn of een wijn uit het Ahrdal.

Natuur
De Eifel heeft een zeer gevarieerd landschap, van uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren tot aan de ‘Hohe Eifel’ (Hoge Eifel), een gebied in het hart van de Eifelstreek, dat bestaat uit vulkanen die al heel lang niet meer actief zijn. Wil je de wildernis van heel dichtbij beleven? Bezoek dan het ‘Nationaal Park Eifel’: een echte aanrader. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 110 vierkante kilometer. Geniet van de indrukwekkende uitzichten over de drie stuwmeren en de bijzondere planten en dieren die in het park te vinden zijn. Er leven zwarte ooievaars, wilde katten en maar liefst 1.450 bedreigde dier- en plantensoorten. Van bossen, grasland, rotsen tot aan beekjes, het park heeft het allemaal. Shopping Trier is de beste plek om uitgebreid te shoppen.

Winkelen in Trier
De belangrijkste en gezelligste winkelstraten zijn de Brotstrasse, Simeonstrasse, Nagelstrasse en Fleichstrasse. Hier vind je de grote en bekende warenhuizen, winkelketens, maar ook kleine winkeltjes. Voor kleine en speciale winkels breng je een bezoek aan de Neustrasse, dit is een verlenging van de Brotstrasse. Ook het historische Mayen, dat het centrum is van de Oost-Eifel, kun je prima shoppen. De vele winkels, tal van gezellige cafés, kroegjes en restaurants op het plein in de binnenstad maken het heel verleidelijk om een tijdje in dit stadje te blijven hangen.

Actie & relaxen
De bekendste wandelroute is de ‘Eifelsteig’. Geniet van 313 kilometer lange afwisselende paden met veel verschillende landschappen. De tocht start in het vlakke noorden bij Aken en eindigt in het hoger gelegen Trier. Onderweg kom je langs indrukwekkende vulkanen en kratermeren, door imposante bossen en rotslandschappen. De Kylltalradweg is een prachtige gezinsvriendelijke fietsroute van het noorden naar het zuiden van de Eifel. De tocht start in Dahlem en eindigt in Trier. De paden zijn licht heuvelachtig, hierdoor is het dus ook geschikt voor kinderen. Ben je graag actief op en in het water? De Eifel heeft vele meren en rivieren waar je tijdens je vakantie niet alleen kan zwemmen, maar ook kanoën, zeilen, roeien, waterskiën, raften en surfen. De bekendste meren zijn de Kronenburger See en Rursee. Bad Betrich is een prachtig kuuroord. In het wellnesscentrum ‘Bad Betrich Aktiv & Vital’ staat relaxen in de sauna of genieten van een heerlijke massage centraal. Op het terras van dit grote kuuroord geniet je van een heerlijk diner met een prachtig uitzicht.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *