Kleurrijk Suriname: niet te missen

Kleurrijk Suriname: niet te missen

Suriname heeft veel moois te bieden. Voor reizigers start de reis meestal in Paramaribo. Een fijne stad waar veel te zien en te doen is. Dit mag je niet missen!

Eind van de dag? Ga naar de Waterkant. De relaxte, Surinaamse sfeer is hier goed voelbaar. Denk overigens niet dat het een gelikte boulevard is. Integendeel, het ziet hier en daar rommelig en verwaarloosd uit. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de sfeer, de terrasjes onder de bomen en de prachtige zonsondergang over de Surinamerivier.

Centrale Markt
De Centrale Markt vind je aan het einde de Waterkant. Een ideale locatie om de verschillende ingrediënten, smaken, geuren en kleuren van de Surinaamse keuken te ontdekken. Het overdekte gedeelte van de markt telt twee verdiepingen en is daarmee de grootste overdekte markt van het Caribische gebied. Op straat voor de markthal wordt overigens ook druk handel gedreven. Groente, fruit, vlees en vis en kledingstukken zijn in de diverse kraampjes te koop. Ook voor non-food ben je hier aan het juiste adres: van vogelkooien, valse haarstukjes tot aan kleding.

Fort Zeelandia
In Fort Zeelandia ervaar je de geschiedenis van Suriname. Het 350 jaar oude fort heeft verschillende functies gehad en dat zie je ook terug in de aanwezige bebouwing. In Nederland staat Fort Zeelandia vooral bekend als de locatie waar in december 1982 vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse werden gemarteld en vermoord. Ook voor Surinamers zijn de moorden en het Fort vandaag de dag nog onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd Fort Zeelandia de locatie voor het Surinaams Museum. Bovenop het dak kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Surinamerivier.

UNESCO-erfgoed
De binnenstad van Paramaribo staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Veel karakteristieke houten gebouwen zijn weliswaar behoorlijk vervallen, maar er valt nog veel te genieten. Van kathedraal tot standbeelden, van synagoge tot moskee. Een must see is de St. Petrus-en-Pauluskathedraal. Het is de hoogste en grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. Het gebouw ging open in 1887. De houten spitsen op de torens, die circa 40 meter hoog zijn, werden rond 1901 aangebracht. Na de renovatie in de jaren ’70 begon de kathedraal over te hellen en moesten vanwege de veiligheid de deuren sluiten. Verder bleek het gebouw aangevreten door termieten. Na donaties vanuit het Vaticaan, Europa en diverse stichtingen kon in 2002 worden begonnen met de renovatie. In 2010 werd de kathedraal opnieuw heropend en ingezegend.

Culinair genieten
Suriname is een smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen. De Surinaamse keuken is daardoor een unieke combinatie van de Hindoestaanse (India), Creoolse (Afrika), Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse keuken. Typisch Surinaamse gerechten zijn: roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksimeti, losi foroe. Lekker met Fernandes of een koele Parbo Bier. Op straat koop je bij verschillende snackbars en kleine zaakjes broodjes, bara’s, roti’s, een portie nasi of bami. Probeer het! Ook de Chinese supermarkten hebben lekkere chips en flesjes frisdrank. Neem gerust schaafijs als een lekkere dorstlesser.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *