Herfstwandelen in het Zwarte Woud

Herfstwandelen in het Zwarte Woud

Met zijn boslandschappen, open hoogtevlakten en bergtoppen met grandioze uitzichten is het Zwarte Woud een aantrekkelijk gebied voor wandelaars. Daarnaast is het een culinaire verrassing met wijnen uit de eigen regio en de vele restaurants met een Michelinster!

Al eeuwenlang drukt de landbouwexploitatie haar stempel op het landschap van het Zwarte Woud, waardoor het zo’n eigen gestalte heeft gekregen. In het zuiden van het Zwarte Woud vind je de hoogste toppen van het Duitse middelgebergte, vanwaar je op de weidse hoogvlakten een schitterend uitzicht hebt tot aan de Zwitserse Alpen. Het noordelijke deel beschikt over fantastische boslandschappen met betoverend mooie dalen. Langs de Rijn liggen de wijndistricten Markgräflerland, Kaiserstuhl en Ortenau, waar voortreffelijke wijnen rijpen. Het hele Zwarte Woud is inmiddels tot natuurpark verklaard, het grootste van Duitsland.

Wandelen
Overal zijn wandelroutes uitgezet die zowel korte als lange wandelroutes aanbieden en waarvan sommige langs prachtige watervallen lopen zoals de Todnauer Wasserfälle wat de grootste natuurwaterval van Duitsland is en waarin het water wel 100 meter naar beneden valt en de Zweribachwasserfälle die trapsgewijs omlaag loopt in een schitterend stukje groene natuur. Onderweg zijn er verschillende Stuben waar je wat kunt eten en drinken en bij sommige kunt overnachten. Vaak liggen ze verscholen tussen de bergen of in de bossen. Als wandelaar kun je rekenen op een stevige maaltijd en een warm welkom.

Wijn uit de regio Freiburg
Wijnliefhebbers kunnen in de regio Freiburg de wijngaarden bezoeken, maar er zijn ook culinaire Bread delivery, Münster Platz, Freiburg, Germanystadswandelingen waarbij je de lokale specialiteiten en wijnen kunt proeven. Bij de Alten Wache op het Münsterplatz in Freiburg kun je van de nieuwe wijn genieten samen met een stuk Flammkuchen (uientaart). Het is sowieso leuk om deze winkelstad te bezoeken met zijn leuke straatjes, romantische pleintjes, historische bouwwerken en gezellige markten. Ook Baden-Baden met vele prachtige kastelen is zeker een bezoekje waard en in Staufen kun je heerlijk rondslenteren en genieten van een glas wijn op een van de vele leuke terrasjes.

Culinair genieten
Ook op culinair gebied kom je hier aan je trekken. In dit deel van Duitsland zijn 22 restaurants met een of meer Michelinsterren. Veel koks bereiden hun maaltijden uitsluitend met regionale producten. Negentig restaurateurs hebben zich bijvoorbeeld verenigd onder het motto ‘landschapszorg met mes en vork’. Ook in het Oberrheintal vormen veertig koks een vereniging om de producten van de Kaiserstuhl-regio te promoten. In dit uitgestrekte gebied groeien onder meer kersen, pruimen, aardbeien en druiven, daarom wordt het Zwarte Woud ook wel eens de fruitmand van Duitsland genoemd.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *