Groots carnaval vieren in Cádiz

Groots carnaval vieren in Cádiz

Vanuit de oudste stad van Europa vertrok Columbus voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika. Maar Cádiz is tegenwoordig beroemder vanwege het carnaval dat jaarlijks in februari wordt gevierd. Het is zelfs een van de grootste en beroemdste carnavals ter wereld!

De rest van het jaar is het in Cádiz tamelijk rustig, maar van 12 t/m 22 februari verandert de stad in een feestfestijn, want dan is het carnaval. De havenstad staat dan 24 uur per dag in het teken van loltrapperij, ironie en satire, waarbij vooral de spot wordt gedreven met politici. De pleinen en smalle straatjes zijn tijdens deze 10 dagen afgeladen vol en overal in de stad is muziek en wordt gedanst. Het compacte centrum van de stad is dan haast te klein voor zo veel feestgedruis. Als je dit carnaval wilt meemaken, reserveer dan op tijd een hotel. Ga je buiten het carnaval, dan is hier ook nog genoeg te beleven.

Geschiedenis
Cádiz werd officieel gesticht in het jaar 1100 v.Chr. en is daarmee de oudste (permanent bewoonde) stad van Europa. In 1493 en 1502 vertrok Columbus uit de haven van Cádiz voor zijn tweede en vierde reis. In die periode groeide de stad uit tot de belangrijkste haven voor de Spaanse vloot. Maar door al de schatten die uit de Nieuwe Wereld de havenstad binnen kwamen, was de stad een geliefd doelwit voor de Nederlanders en de Engelsen. Nog veel meer over de rijke geschiedenis van Cádiz vind je in Museo de Cádiz.

Klein Havana
Cádiz wordt wel ‘Klein Havana’ genoemd. Er zijn een aantal treffende gelijkenissen met de Cubaanse stad. Kijk op een mooie dag uit over de baai en je waan je in exotische steden als Havana, San Juan of Panama-Stad. De boulevard doet zelfs denken aan de Malecón in Havana. Maar dat is ook niet zo gek, want in de koloniale tijd was er veel scheepvaartverkeer tussen de twee steden en dat heeft ongetwijfeld tot wederzijdse beïnvloeding  geleid. Het stadscentrum van Cádiz is trouwens vrij klein en is niet meer dan 2 km breed. Toch is het oude centrum met zijn hellende straatjes die uitkomen op gezellige pleintjes een waar doolhof.

Stranden
Cádiz heeft verschillende fraaie stranden, binnen en buiten de stad. Playa de la Caleta is een heerlijk stadsstrand, maar nog mooier – qua strandkwaliteit – is Playa de la Victoria, dat eerder werd aangemerkt  als het beste stadsstrand van Europa. Aan dit strand liggen de vermaarde chiringuitos, fijn om een hapje of drankje te nuttigen. En kite- en windsurfers komen hier volledig aan hun trekken met de stevige wind die er waait.

Torres miradores
Tot slot is Cádiz bekend vanwege de talrijke uitkijktorens: torres miradores. Er zijn er nog 126 die stammen uit de 18e eeuw toen Cádiz het centrum van de trans-Atlantische handel vormde. Vanuit de torens keken de scheepseigenaren of het schip met de vracht al in zicht was. Dat was bepaald geen overbodige luxe in die tijd, want er waren voortdurend kapers op de kust. Torre Tavira is met zijn 45 meter de hoogste van alle torens. Hij staat midden in het oude centrum en je kunt hem beklimmen. Helemaal bovenin wacht een fantastisch uitzicht over de stad en de baai.

Fotocredits: passportto.iberostar.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *