Goed voorbereid de skipiste op

Goed voorbereid de skipiste op

Als we dan eindelijk op de plaats van bestemming zijn aangekomen, kunnen we niet wachten tot we de eerste afdaling kunnen maken. Beter om de tijd te nemen en je voor te bereiden om blessures te voorkomen.

Het liefst gaat we allemaal zo snel mogelijk de piste op om door te gaan waar we vorig jaar gebleven zijn. Heel begrijpelijk, maar om jezelf heel te houden, is het goed om rustig aan te beginnen en in elk geval onderstaande tips op te volgen.

Zijn je skispullen in orde?
Heb je eigen ski’s en schoenen? Laat je spullen dan even nakijken bij een gespecialiseerde winkel. En als er iets niet lekker zit, kun je terecht bij de mensen van de skiwinkel of skiverhuur ter plaatse. Als je skispullen huurt, maak dan afspraken over de mogelijkheid van kosteloos ruilen als iets niet goed zit.

Neem de tijd om op te warmen
Door een goede warming up te doen, vergroot je je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het maakt je lichaam klaar voor de prestatie die het moet gaan leveren. Maak een looppas op de plaats, ongeveer 5 minuten. Een paar keer de trap op en af kan ook. Begin rustig en voer het tempo daarna een beetje op. Zwaai daarna je benen en armen rustig en losjes heen en weer. Je bent klaar om te gaan skien.
Je kunt ook de eerste afdaling als warming-up gebruiken. Neem bijvoorbeeld eerst een blauwe piste en begin met ruime bochten in een rustig tempo. Breng daarna wat variatie aan door verschillende soorten bochten te nemen. Doe dit allemaal rustig en ontspannen.

Rustig aan 
Het beste advies is om het rustig aan te doen de eerste paar dagen in de sneeuw. Focus op je houding. Neem eventueel een paar lessen om weer in te komen en van verkeerde bewegingen af te komen.

Sneeuwcondities
De sneeuw in het vroege skiseizoen komt vaak uit een machine en dat is harder en minder soepel dan sneeuw die later in het seizoen valt. Als je valt, komt dat harder aan dan natuurlijke sneeuw. Houd dit in je achterhoofd als je aan het begin van het seizoen de piste op gaat. En aan het eind van het seizoen kun je te maken krijgen met papperige sneeuw. Sneeuw die niet lekker meebeweegt en ook weer ijzig kan opvriezen. Houd hier rekening mee.

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *