Fins Lapland, het pure noorden!

Fins Lapland, het pure noorden!

In de winter is Lapland een geweldige bestemming. Uitgestrekte besneeuwde bossen, bergen en talloze bevroren meren maken het tot een waar winter wonderland. Een prachtige bestemming voor een actieve en avontuurlijke vakantie.

Lapland is geen land met grenzen, paspoortcontroles of slagbomen, maar een gebied dat het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden en Finland, en een deel Rusland beslaat. Fins Lapland ligt in het Poolgebied van Finland en wordt begrensd door de Golf van Bothnia, Zweden, Noorwegen en Rusland. Lapland beslaat een derde van het Finse grondgebied.

Sami
De Sami zijn het inheemse volk van Lapland en wonen verspreid over Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. Het hele gebied waar de Sami wonen heet ‘Sapmi’. In Finland wonen er ongeveer 8.000 Sami en in het Artikum Museum in Rovaniemi kunt u leren over hun cultuur, gewoonten, talen, traditionele beroepen en kostuums. Rovaniemi Rovaniemi is de hoofdstad van Lapland. Verwacht hier niet alleen maar blokhutten. Het is juist een stad met moderne architectuur. De stad is namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Na de oorlog is het herbouwd naar een ontwerp van de Alvar Aalto. Het stadsplan van Rovaniemi heeft de vorm van een rendiergewei. In het centrum van Rovaniemi ligt het skicentrum. Dit skioord is geschikt voor zowel prille beginners als gevorderden. Het is bijzonder omdat de rest van de omgeving van Rovaniemi zeker niet heuvelachtig te noemen is.

Santa Claus Village
Je verwacht het niet, een toeristische trekpleister precies op de Poolcirkel. Hier houdt namelijk de Kerstman kantoor. Zijn deur staat open voor bezoekers, klaar om de verlanglijstjes in ontvangst te nemen. De nederzetting bestaat overigens alleen maar uit winkeltjes en restaurants. Wat is er te doen? Met de Kerstman op de foto. Bereid je er op voor dat je wel in de rij moet staan. Dat is op zich best bijzonder, in een wachtrij staan in het barre noorden van Finland. Let eens op de indrukwekkende hoeveelheid post die aan de Kerstman gestuurd wordt en hier afgeleverd wordt. Je vindt Santa Claus Village net ten noorden van de hoofdstad Rovaniemi.

Noorderlicht
Het noorderlicht – Aurora Borealis – is in Lapland te ziens tijdens heldere nachten. Het noorderplicht is een spektakel van mooie kleuren aan de hemel. het is een van de meest opzienbarende natuurverschijnselen ter wereld. De maanden februari, maart, september en oktober zijn de beste maanden om het noorderlicht mee te maken. Ga dan wel naar het stadje Kilpisjarvi, want daar komt het noorderlicht statistisch gezien het meeste voor.

Skiën
Lapland is zoals gezegd een perfecte bestemming voor liefhebbers van de winter. In de winter ligt Lapland onder een dik pak sneeuw en het uitgestrekte bevroren landschap biedt ongekende mogelijkheden voor wandelen, vissen, avontuurlijke trektochten en wintersportactiviteiten. De belangrijkste skicentra Levi, Ylläs, Rovaniemi en Ruka kennen een ontspannen sfeer en zijn zeer gezinsvriendelijk. Hier komen zowel beginners als ervaren cracks goed aan hun trekken. Levi is het grootste en drukste skioord van Finland. Vooral in de lente is Levi zeer in trek. Ruka ligt dicht bij de Russische grens en heeft heel veel sneeuw. Je kunt er 200 dagen per jaar, van oktober tot juni, heerlijk skiën, snowboarden en langlaufen. Ylläs is het tweede grootste skigebied van Finland. In de zomer kunt u hier wandelen, fietsen en vissen.

Natuur
In het Natuurreservaat Pallas-Yllästunturi ervaar je echt de ruige schoonheid van Lapland. Adem de meest zuivere lucht van de hele wereld in! Het Ranua Dierenpark is de populairste toeristenattractie voor het hele gezin en de meest noordelijke dierentuin ter wereld. Het hele jaar door en in elk seizoen kan je de wilde dieren van het Poolgebied bewonderen in hun eigen habitat. Ranua ligt op 80 km afstand van Rovaniemi. Safari’s Verschillende reisbureaus bieden reizen door Lapland aan. Onderdeel van hun reispakket is standaard de rendiersafari. Je arrenslee – net zo een als die van Kerstman – wordt door rendieren getrokken. Deze traditionele Sami-manier van reizen is milieuvriendelijk. Een andere variant is een tocht op een sneeuwscooter. Sommige tochten zijn ruim 100 kilometer lang. De tochten gaan vrijwel altijd over vlak terrein en bevroren meren. Vaak worden deze tochten aangeboden in combinatie met ijsvissen of het bekijken van het noorderlicht. Of wat dacht je van een huskysafari? Tijdens een huskytocht kun je je eigen hondenteam leiden. De husky’s doen niets liever dan je trekken. Ze staan letterlijk te trappelen van ongeduld. De honden hebben een enorm uithoudingsvermogen en trekken je moeiteloos vele kilometers lang vooruit. Ervaar de sensatie als je in razende vaart door het adembenemende Lapse landschap glijdt. Het is dan helemaal bijzonder als je overnacht in een cabin midden in de wildernis. De gids die met je meereist bereidt een heerlijke maaltijd en zorgt voor een knus knapperend houtvuur.

Reisorganisaties
Op zoek naar meer of wil je boeken? Ga dan bijvoorbeeld naar Lapland.nl, voigt-travel.nl of www.askja.nl

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *