Eilandhoppen: ontdek de Eolische eilanden

Eilandhoppen: ontdek de Eolische eilanden

Gelegen in de Tyrreense zee, ten noordoosten van Sicilië. Vernoemd naar de Romeinse god Aeolus, bewaarder van de winden. Zeven vulkanische eilanden, klein maar heel mooi.

Lipari
Het grootste eiland en met 12 vulkaantoppen is er geen enkel misverstand mogelijk over de oorsprong van het eiland. De vulkanen zijn hier niet meer actief. De erfenis van het vulkanisme de warmwaterbronnen – is daarentegen weldadig en ontspannend. Het binnenland is grotendeels verlaten, zodat wandelaars het rijk alleen hebben. De natuur, de geur van sinaasappel- en citroenbomen, de wilde bloemen, de uitzichten over de heldere blauwe zee, de witte stranden en hoge kliffen maken Liparis onvergetelijk mooi. Historisch feitje: Lipari verdiende geld met de handel in vulkanisch glas. De beruchte piraat Barbarossa (Roodbaard) probeerde dit glas zonder te betalen in handen te krijgen. Hij schuimde hiervoor ook met enige regelmaat Lipari af.

Salina
Ook op het één na grootste eiland domineren de vulkaantoppen het landschap. Het eiland is grotendeels begroeid met Maquis, een typisch Mediterraan struikgewas. Een deel van het eiland is natuurreservaat en op de steile wanden van het vulkanisch gebergte broeden zeldzame vogels. Het vruchtbare Salina staat bekend om goede rode en witte wijnen, waarvan de Malvasia-dessertwijn het bekendst is. In vroeger tijden werd deze wijn omschreven als ‘godennectar’.

Vulcano
Neus dicht! Uit de borrelende, actieve vulkanen komen voortdurend zwaveldampen omhoog. Als je het eiland vanaf zee nadert, ruik je al de geur van rotte eieren. Het woord vulkaan is afgeleid van de naam van het eiland. De Romeinen geloofden dat de vuurgod Vulcanus op dit eiland woonde. Net als op Stromboli kan hier ook de actieve vulkaan beklommen worden. Onderweg nar de top zie je overal geelkleurige zwavelplekken met hun kenmerkende geur. Boven is het uitzicht ronduit schitterend. Tip: bezoek ook het natuurgebied met haar flamingo’s.

Stromboli
Het eiland ziet er uit zoals een kind een vulkaan tekent. De hellingen van de ruim 900 meter vulkaan lopen vrijwel recht de zee in. Stromboli is het populairste eiland van de Eolische eilanden om te wandelen. Avontuurlijke wandelaars overnachten ’s nachts op de vulkaan, want dan zie en hoor je erupties van de vulkaan het best. Historisch feitje: in 2002 kwam een Duitse toeriste om het leven op het eiland toen ze geraakt werd door een brok lava. Stromboli heeft verder de mooiste (zwartzand)stranden van de Eolische eilanden, met name aan de noordkant. Hier zijn diverse baaitjes, die je met smalle paden en trappen kunt bezoeken. Fascinerend is het leven in de dorpjes op Stromboli. Door de smalle straatjes kunnen geen auto’s rijden. Je ziet dan ook overal Vespa’s en Ape’s rondrijden.

Panarea
Het kleinste en groenste eiland met het hoogste jetsetgehalte. Er zijn prachtige romantische baaitjes die slechts via de zee bereikbaar zijn. Je kunt er vrijwel ongestoord zwemmen, snorkelen en zonnen. In de zomer varen luxe jachten de kleine haven van San Pietro binnen. Door de autovrije, witgekalkte straten van San Pietro, de grootste stad van Panarea, lopen dagjesmensen af en aan. Luxe restaurants hotels en nachtclubs zijn er voor de jetset. Panarea is een echte zomerbestemming, waar bijna niets te beleven valt buiten het toeristische seizoen.

Alicudi
Het meest afgelegen eiland telt ongeveer honderd inwoners . Het heeft slechts één hotel-restaurant, geen wegen en dus ook geen auto’s. Het eiland is verder slecht toegankelijk door de steile hellingen en de dichte begroeiing, Op Alicudi kun je wel prachtige wandelingen maken, langs de kust en over het strand. Of naar de top van het eiland.

Filicudi
Gelegen tussen tussen Salina en Alicudi in. Het eiland is uitgeroepen tot natuurgebied. Wat kun je er doen? Boek een boottocht en vaar rond het eiland. Bewonder de grillige rotsen of vaar tot diep in de vele grotten. Vooral de 74 meter hoge basaltrots Paraglione della Canna is hét symbool van Filicudi.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *