Eilandhoppen in Kroatië

Eilandhoppen in Kroatië

Kroatië leent zich perfect voor een vakantie eilandhoppen. Het land heeft een kustlijn van ruim 1700 kilometer en telt wel 1.185 eilanden, waarvan Brac, Krk en Cres de grootste zijn.

Kroatië is een heel gastvrij land, boordevol cultuur, een schitterende natuur en idyllische dorpjes in een mediterrane sfeer. De grotere bewoonde eilanden zijn met de lokale veerdiensten te bereiken, maar je kunt lang niet altijd je auto meenemen. Dat hoeft ook niet, want de meeste eilanden lenen zich prima voor tochten met de scooter of de fiets, die her en der te huur zijn.

Het eiland Brac is een levendig eiland met mooie baaien, lieflijke dorpjes, smalle straatjes en een prachtige natuur. Het is de perfecte bestemming om te zwemmen, snorkelen, surfen of kiteboarden. Je verblijft hier in een prachtige mediterrane omgeving met intieme baaien en kleine dorpjes. In de avonden heerst op het eiland een gezellige en romantische drukte. De straten langs de havens zijn veelal afgesloten voor verkeer waardoor het ideaal is om heerlijk langs het water te wandelen en te genieten van de mediterrane sfeer die het eiland ademt. Er zijn vele restaurants, cafe’s, discotheken, pizzeria’s, markten en souvenirwinkels aanwezig.
Je neemt vanuit Split de car-ferry naar Brac, de ferry tussen Split en Brac kent meerder afvaarten, duur overtocht ong. 45 min.

Het eiland Krk is een schiereiland dankzij de brug van Krk (1309 m lang) die in 1981 gebouwd werd. Krk is zeer afwisselend, het mooie witachtige rotslandschap aan de oostkust van het eiland vormt een groot contrast met de zonnige, groene, mediterrane heuvels aan de westzijde. Krk staat bekend om zijn autochtone wijn Vrbnicka Zlahtina en om het culturele en glagolytische erfgoed. Ook bevindt het smalste straatje ter wereld zich op Krk.
De prachtige baaien, pittoreske plaatsjes, het groene binnenland en een gematigd klimaat maken van het eiland Krk een populaire toeristische bestemming. Er zijn prachtige hotels, campings, uitstekende restaurants en cafés en vele activiteiten, zoals duiken, surfen etc. ook zijn er enkele tientallen toeristische wegen die door bossen en langs het water leiden. De onderwaterflora- en fauna rond het eiland is zeer divers en maakt van Krk een goede duikbestemming is.

Het eiland Cres is het grootste eiland in de Adriatische Zee. Cres vormde vroeger een eiland samen met Losinj, tegenwoordig zijn de eilanden verbonden via een schraagbrug over het 11 meter brede kanaal van de Straat van Osor. Cres is een heuvelachtig eiland, 66 km lang en variërend van 2 tot 12 km breed. De 248 km lange kustlijn van het eiland is ingesprongen; het westelijke en zuidelijke deel bestaan uit vele baaien en kiezelstranden, terwijl het noordelijke en oostelijke deel worden gekenmerkt door steile en ruwe rotsen. Langs de kust van Cres komen veel dolfijnen voor.
Het leven op het eiland heeft een uitzonderlijk rijk cultureel en historisch erfgoed nagelaten. Een aantal Liburnische ruïnes, de resten van antieke steden, vroege katholieke kerken, kloosters en overblijfselen van steden uit de periode van de Republiek Venetië en de monumenten van de hedendaagse tijd, getuigen van de rijke geschiedenis van Cres.
Langs de kust kun je verblijven in particuliere appartementen en op campings. De plaatsen Lubenice, Valun, Martinscica, Osor, Beli en Cres zijn de pittoreske plaatsen op het eland, waar het toerisme zich concentreert. Hier vind je veel middeleeuwse architectuur, eco-projecten en festivals.

Fotocredits: www.natgeofoto.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *