Denk je aan België, dan denk je aan…

Denk je aan België, dan denk je aan…

Denk je aan België? Dan denk je zeker aan Vlaamse frieten, mosselen, bier, wafels en overheerlijke chocolade. Vijf tips om tijdens je weekendje Antwerpen extra te genieten.

Friet
In Vlaanderen weten ze hoe je friet moet bakken. Ze maken ze wel net even anders dan in Nederland: de frieten snijden ze in bredere repen. Doordat de frieten meer ‘inhoud’ hebben, is de smaak van de aardappel nadrukkelijker aanwezig. En de mayonaise smaakt ook wat anders. Dat komt doordat in Nederland de mayonaise meer gezoet is dan de Vlaamse. Waar ga je In België naar toe als je een frietje wilt eten? Naar het frietkot! Er zijn Frietkot vlaamse frietener vele duizenden en elke stad kent zijn favorieten. De favoriet van vele Antwerpenaren is Frituur No. 1 in de Hoogstraat 1. Je betaalt hier iets meer dan bij de gemiddelde friettent, maar het is het meer dan waard! Wist je dat Maria van Lommel de meest populaire ‘frituurbediende’ is van Antwerpen en omstreken? Ze heeft bijna 7000 likes op de Facebookpagina die aan haar gewijd is.

Mosselen
De Zeeuwse mosselen vinden van oudsher gretig aftrek in Vlaanderen. De kwaliteit en de prijs van de mosselen worden dan ook elk jaar steevast besproken in Vlaamse media. Vlamingen eten echt veel vaker mosselen dan Nederlanders en ze doen dat het liefst met frieten erbij. Nederlanders snijden liever een stokbroodje aan. Natuurlijk kun je in Antwerpen op meerdere adressen lekker mosselen eten. De Bomma aan het Suikerrui 16 is een aanrader: echt een no-nonsense restaurant. De mosselen opsmullen doe je in een hartelijke, zeg maar huiselijke sfeer tegen een ouderwets goede prijzen. De mosselen bij De Bomma worden geserveerd met look, room, wijn of gewoon naturel.

Warme Wafels
Elke Antwerpenaar kent de warme wafels van Désiré de Lille. De wafels zijn populair bij jong en oud. Het interieur van de tearoom in het hartje van Antwerpen laat zich het beste omschrijven als kermisachtig. Tal van lampjes, spiegels en oude, gezellige bankjes. Kitsch, net wat je zegt, maar het is hier wel een passende combinatie. Weet wel dat het er vaak erg druk is. Dan is misschien de take-out aan de Schrijnwerkerstraat een betere optie. Daar kan je je warme wafel gewoon meenemen en onderweg op smullen.

Bier
Het biercafé De Kulminator op het Vleminckveld is het beste biercafé ter wereld, althans volgens de internationale website Ratebeer. Het café heeft negen bieren op tap en meer dan 800 bieren op fles. Dat is mooi, maar een biertje drinken doe je toch ook vooral voor de gezelligheid?! Ga daarom eens naar de bruine kroeg Chatleroi aan de Graaf van Hoornestraat. Of je nu ’s avonds met een bolleke aan de toog hangt of overdag koffekes drinkt aan een tafeltje, het maakt niet uit. Ook in de zomer is dit een echte topper met dank aan het geweldige terras waar de rokende Antwerpenaar rustig zijn safke kan paffen.

Chocolade
Antwerpen en chocolade, een smakelijke twee-eenheid. ’s Werelds bekendste topchocolatiers zijn in de stad te vinden, maar ook tal van ‘gewone’ chocoladewinkeltjes. Dat is niet zo vreemd, want na de Britten en de Zwitsers zijn de Vlamingen de grootste chocoladeliefhebbers ter wereld. Bij het chocoldadecafe van Günther Watté ben je aan het goede adres. Het is een uniek en chique café voor fijnproevers, zoetekauwen en fashionista’s die van een coffeebreak net dat tikje meer verwachten. In het café kun je van chocolade, gebak en pralines genieten met een koffie, thee of dessertwijn erbij. Kortom, een zintuigelijke ervaring: proeven, ruiken en een streling voor het oog. Want ook de oogverblindend mooie creaties worden door Watté ter plekke ambachtelijk bereid.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *