De leukste langlaufbestemmingen in Scandinavië

De leukste langlaufbestemmingen in Scandinavië

Langlaufen is een ontspannen manier om het prachtige winterse landschap van Scandinavië te ontdekken. De langlaufbestemmingen kenmerken zich door schitterende landschappen, duizenden kilometers aan geprepareerde loipes en heel veel sneeuw.

Orsa, Zweden
Op veel plaatsen in Zweden kan gelanglauft worden. Sälen, Mora en Orsa zijn goede uitgangspunten om mooie tochten te maken. Bij Orsa Grönklitt vind je loipes in verschillende moeilijkheidsgraden. De Zweden uit de regio zelf trainen hier ook graag vanwege de uitgebreide mogelijkheden in niveau en vanwege de verlichting. In de omgeving van de loipes zijn overnachtingsmogelijkheden in diverse accommodaties, waaronder de houten ‘stuga’s’ – goed uitgeruste huisjes voorzien van alle moderne comfort. De loipes grenzen aan het alpineskigebied.
Orsa (1.690 km van Utrecht) is bereikbaar per vliegtuig via Stockholm of per auto (eventueel in combinatie met een boottocht) via Göteborg.

Valdres, Noorwegen
Langlaufen is in Noorwegen een volkssport met loipes die door het gehele land gaan. In Valdres bijvoorbeeld liggen meer dan 1.000 km aan geprepareerde loipes. De loipes zijn afwisselend van niveau en geschikt voor de klassieke stijl en skatetechniek en ze lopen door een mooi afwisselend heuvelachtig terrein. Buiten het skigebied van Beitostølen vind je allerlei veelzijdige accommodaties. In Valdres zijn diverse kleinschalige hotels en houten huisjes of appartementen van waaruit je tochten kunt maken. Het seizoen loopt van november tot ver in april. Op diverse plaatsen staan op de loipes verwarmde houten hutten om te rusten en op te warme. Een deel van de loipes is verlicht. Valdres (1.680 km vanaf Utrecht) is bereikbaar per vliegtuig via Oslo of per auto (eventueel in combinatie met een boottocht).

Laukaa, Finland
Laukaa is een ideale locatie voor een langlaufvakantie. Er zijn bijna 250 km langlauftrajecten. Als je wilt kun je elke dag een andere langlaufroute kiezen. De langlauftrajecten in Laukaa lopen over kleine heuvels, langs meertjes en door bossen. Er zijn ook langlaufloipen op het ijs, die zijn lekker vlak en makkelijk. De populairste recreatieve langlaufroute ligt tussen Peurunka en Ampujienmaja. In totaal is deze route 44 km (2 x 22 km) lang maar je kunt ook kortere langlauftochten maken. Midden in de winter wordt het vroeg donker in Finland maar er liggen ongeveer 15 km verlichte langlauftrajecten. De lichten zijn zo nodig aan tussen 07.00-22.00. Langs de langlauftrajecten zijn verschillende kampvuur- en rustplaatsen. Er is meestal gratis brandhout van de gemeente beschikbaar, maar de gebruikers zijn er zelf verantwoordelijk voor de kampvuurplaatsen netjes achter te laten. Laukaa (2056 km vanaf Utrecht) is bereikbaar per vliegtuig met een tussenstop in Helsinki.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *