Cornwall: natuurvakantie dichtbij huis

Cornwall: natuurvakantie dichtbij huis

Wist je dat er genoeg bijzondere vakantiebestemmingen zijn waarvoor je niet zo ver hoeft te reizen? Cornwall in het zuidwesten van Engeland is zo’n bestemming. Het is een van de mooiste plekken voor een natuurvakantie dicht bij huis.

Aan de Engelse zuidkust heerst een mild klimaat, in Cornwall komen zelfs palmen en boomvarens voor. Dit deel van Engeland ligt in de golfstroom waardoor het er zelden of nooit vriest. Daardoor is een zeer gevarieerde vegetatie ontstaan die je misschien niet zou verwachten in Engeland. In sommige delen van Cornwall vind je subtropische planten en palmen, maar ook vind je er ruig en ongerept landschap, heide en kale rotsen.

Wat zijn de mooiste plekjes in Cornwall?
Het meest westelijke puntje van Cornwall, Land’s End, het einde van het land, biedt prachtige landschappen en vergezichten. Het gebied is een schatkamer van prehistorische en industriële archeologie. Je vindt hier bijvoorbeeld Saint Michael’s Mount, de ruïnes van het kasteel nabij Tintagel (volgens sommigen de geboorteplaats van Koning Arthur) en het Eden Project Cornwall. Deze botanische tuinen liggen in aparte koepelvormige gebouwen. Bij Nanjizal beach ligt een grot, de ‘Song of the Sea’ waar je bij laag tij kan baden in een natuurlijke poel. Nanjizal ligt tussen Porthcurno (Minack theatre) en Land’s End en is te bereiken door een wandeling van ca. 20 minuten.

Activiteiten in Cornwall
In Cornwall is van alles te doen in de natuur. Je kunt er wandelen, fietsen, kajakken, golfen, paardrijden, vissen en avontuurlijkere outdoor sporten beoefenen als kitesurfen. Je kunt ook gewoon genieten van de mooie natuur zonder sportief te zijn. Er zijn uitstekende locaties voor vogelspotten en de regio staat bekend om de bloementeelt en dat levert kleurrijke plaatjes op.

– Surfen
Bij de kust van Cornwall zijn goede mogelijkheden om te surfen. Sommige surfers beweren dat de beste surfstranden van Europa in Cornwall liggen. Voor Engeland is het dé hotspot om te surfen.

– Wandelen
De South West Coast Path is met meer dan 1000 km lengte de langste wandelroute van Groot-Brittanië. De route voert langs het hele zuidwestelijke schiereiland: door Devon, Cornwall en Dorset. Wil je de hele route te voet afleggen, dan heb je ongeveer acht weken nodig. De kust is heuvelachtig en je moet dus veel stijgen en dalen. Naast deze bekende wandelroute zijn er nog eindeloos veel andere routes in Cornwall.

– Fietsen
Dankzij het aangename klimaat is het heerlijk fietsen in de natuur in Cornwall. Ook hier geldt weer dat je soms behoorlijk moet klimmen en dalen.

– Paardrijden
Paardrijden kan op het platteland, op de speciaal aangelegde paden of op het strand en er zijn overal maneges, die ritten en lessen aanbieden.

– Vissen
De lange kustlijn is ideaal om te vissen. Je kunt er onder meer pollak, steenbolk, leng en conger vangen. Ook de meren en rivieren in Cornwall zijn perfect voor de liefhebbers van hengelsport.

Bereikbaarheid
Het gebied is te bereiken via de luchthaven van Exeter. Wil je het zuidwesten van Engeland combineren met een vakantie in Wales, dan kan je ook vliegen naar Bristol. Ook kun je per boot naar Dover en van daar je rondreis voortzetten.

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *