Bruisend cultuurfestival in Guanajuato, Mexico

Bruisend cultuurfestival in Guanajuato, Mexico

Bezoekers uit de hele wereld komen af op het Festival Internacional Cervantino in Guanajuato. Het start op 7 oktober en duurt 19 dagen. Het de belangrijkste culturele happening van Mexico en zelfs van heel Latijns-Amerika.

Cervantino is vernoemd naar de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes en is gericht op artistieke creaties in het Spaans. Er is theater, opera, film, kunstvoorstellingen, ballet, concerten en dansvoorstellingen. Verder zijn er straatoptredens met dansers en clowns in de hoofdrol. Zo’n 70 locaties zijn aangewezen voor het theaterfestival zoals Teatro Juárez, La Universidad en Teatro Cervantes. Het leukst is om te slenteren van voorstelling naar voorstelling; het aanbod is enorm.

Miguel de Cervantes
Het theaterfestival werd ooit opgezet door Mexicaanse studenten als eerbetoon aan Miguel de Cervantes. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een groots cultureel evenement met artiesten, theatermakers en straatmuzikanten die uit alle delen van de wereld komen. Naast cultuur staat het festival ook bekend om zijn uitbundige feesten waar veel studenten bezit nemen van de sfeerrijke pleintjes om muziek te maken en te dansen.

Universiteitsstad
Het is geen toeval dat er in Guanajuato zoveel te beleven is op cultureel gebied. In de stad is de belangrijkste universiteit van het land gevestigd op het gebied van theater, muziek, recht en mineralogie. De universidad is gebouwd in koloniale stijl, hoewel het gebouw stamt uit 1955. Het meest in het oog springend zijn de steile trappen die in de vrije uren worden bevolkt door studenten die er genieten van de zon en het uitzicht.

Smalle stegen
Guanajuato is een echte slenterstad. Er zijn vele callejones, smalle steegjes, monumenten en het centrum is autovrij. Op de Plaza Mayor vind je gezellige cafés en restaurants en hier ontmoeten toeristen, studenten en lokalen elkaar. Aan het plein liggen diverse bezienswaardigheden, zoals de barokke kerk San Diego en het neoklassieke theater Juárez. Even verderop ligt de Mercado Hidalgo, een markthal met vele kramen en restaurants. Via de trappen kom je in de smalste en steilste straten van de stad. De bekendste is wel Callejón del Beso. De ‘Steeg van de Kus’ is beroemd geworden door een legende uit de 19e eeuw over een verboden liefde tussen een mijnwerker en een meisje uit een rijke familie. Omdat de twee elkaar niet mochten ontmoeten, huurde de mijnwerker een huis vlak tegenover de woning van zijn geliefde om zo toch dicht bij haar kunnen zijn. De steeg waar ze aan woonden was zo smal dat ze elkaar vanaf het balkon konden kussen!

Fotocredits: periodicoviaje.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *