Bruisend Berlijn

Bruisend Berlijn

Berlijn is een boeiende, veelzijdige bestemming. Op nog geen 6 uur reizen van Utrecht. Ideaal dus oor een stedenstrip. Duik in de roerige geschiedenis en ervaar dat het vandaag de dag de blik op de toekomst heeft gericht.

Berliner Bär
Berlijn heeft ‘iets’ met beren. Zo heb je de zwarte beer, het symbool van de stad. Al sinds de 13e eeuw staat deze afgebeeld in het wapen van de stad. Begin van dit millennium startte in Berlijn het ‘United Buddy Bear’-project. Een internationaal kunstproject waar kunstenaars uit 140 landen aan deelnamen. De 2 meter hoge kunststof en kleurrijke beschilderde beren zijn ambassadeurs voor een vreedzaam bestaan. Vandaag de dag zie je nog op tal van plaatsen in Berlijn deze vrolijke beelden. Recent was er nog ‘Knut’. Het ijsbeertje uit de Zoologischer Garten Berlin werd wereldberoemd nadat het door zijn moeder was verstoten en zijn tweelingbroertje al na vier dagen stierf. Het ijsbeertje werd vervolgens in leven gehouden door zijn verzorger. Een internationale mediahype was geboren. De dierentuin werd vervolgens jarenlang overspoeld door de bezoekers die Knut wilde zien.

Berlijnse Muur
Decennialang was ‘die Mauer’ in Berlijn het symbool van de Koude Oorlog tussen het communisme en het kapitalisme. De 45 kilometer lange, bijna vier meter hoge betonnen muur moest voorkomen dat de inwoners van Oost-Berlijn naar het vrije West-Berlijn konden vluchten. Naar schatting 138 mensen zijn tijdens hun vluchtpoging om het leven gekomen. In 1989 ‘viel’ de muur en daarmee ook het Oost-Duitse regime. De muur is na ‘de Wende’ in rap tempo uit het stadsbeeld verwijderd. Op enkele plekken in de stad zie je de muur nog. De beste plek is bij de East Side Gallery. Hier staat een stuk muur van ruim een kilometer die in 1990 is beschilderd door 118 kunstenaars. Hiermee is het langste openbare kunstwerk ter wereld. ‘Checkpoint Charlie’ is de bekendste voormalige controlepost in de Berlijnse Muur. Het was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost-Berlijn. Tijdens de Koude Oorlog werd de post symbool voor zowel de scheiding, als voor de vrijheid. Na de val van de muur werd het checkpoint opgeheven en daarna gesloopt. Nu staat op de plek een kopie van het wachterhuisje dat dienst doet als museum.

Holocaust gedenkteken
Het controversiële gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust is in meerdere opzichten indrukwekkend. Het beslaat een oppervlakte van maar liefst 19.000 m² en bestaat uit 2711 betonblokken die in hoogte variëren van 20 centimeter tot 4,5 meter. Tussen de rijen betonblokken zijn smalle paden van nog geen meter breed. Onder het veld met betonblokken is een expositieruimte ingericht. De ontwerper, Peter Eisenmann, wil met de golvende blokken symbolisch het gevoel van de joden tijdens het naziregime uitdrukken: desoriëntatie en isolement. Voorafgaand aan de bouw zijn er felle discussies geweest: is de Holocaust met 6 miljoen slachtoffers wel uit te beelden in een monument? En waarom alleen een monument voor joden en niet voor andere slachtoffers van het Naziregime? Een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz is het motto van monument: ‘Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.’

Alexander Platz
In 1805 kreeg het plein zijn huidige naam, ter ere van het bezoek van de Russische tsaar Alexander I. Voor de Tweede wereldoorlog was de Alexander Platz een belangrijk verkeersknooppunt. Tijdens de oorlog raakte het plein zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen het Russische en Duits leger. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de leiders van de DDR er een groot plein van met typische communistische gebouwen, zoals het Interhotel Stadt Berlin en het grote warenhuis Kaufhof. De fontein op het plein is vandaag de dag een belangrijk ontmoetingspunt voor met name jongeren. Vlak bij het plein staat de Fernsehturm, met 368 meter het hoogste gebouw van Berlijn. Op 203 meter hoogte is een uitzichtplatform. Erboven is een restaurant dat in een halfuur helemaal ronddraait. Bij helder weer kun je zo’n veertig kilometer ver kijken. Als de zon schijnt, vormt zich zo rond het middaguur een groot kruis op de stalen bol van de toren. Dit tot ongenoegen van het antireligieuze regime in de DDR. Het verschijnsel werd in de volksmond dan ook wel ‘de wraak van de Paus’ genoemd. Naar het schijnt heeft de DDR-regering geprobeerd het kruis, dat volgens een andere anekdote weer de ‘plus van het socialisme’ werd genoemd, weg te werken. Tevergeefs, overigens.

Kaufhausdeswenstens (KaDeWe)
In het westen van Berlijn vind je de Kurfürstendamm. Een lange winkelstraat met veel winkels maar voornamelijk bekend om de grote warenhuizen. Een bezoek aan het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) is zonder twijfel de grootste en meest exclusieve winkel in Berlijn. Met 60.000 vierkante meter shopplezier kun je hier al enkele uren van je dag besteden. Je kunt hier terecht voor ondermeer cosmetica, boeken, sieraden en kleding. Op de top-verdieping worden delicatessen van over de hele wereld verkocht.

Overnachten
In Berlijn kun je op veel locaties prima en betaalbaar overnachten. Planetfem heeft een interessante tip voor je: het Michelbreger Hotel. Gelegen in de levendige wijk Friedrichshain, een creatieve, dynamisch en enigszins rauwe wijk. Het Michelberger Hotel past perfect in deze setting. Het hotel is gevestigd in een oude fabriek. Hierdoor heeft het hotel hoge plafonds en veel lichtinval. De receptiebalie is rond en lijkt op een eiland tussen de bar en de lobby. Bij de inrichting is gebruikgemaakt van veel items gevonden in antiekwinkels en vlooienmarkten. Het hotel is hierdoor dan ook niet alleen van deze tijd, het oogt zeker ook authentiek. Om de hoek van het hotel liggen gezellige straatjes met cocktailbars en clubs.

Curry 36
Trek in een lekkere snack? Bij Curry 36 is deze über-Deutsche snack bijna niet aanslepen. Elke Berlijner weet waar hij zijn curryworst vandaan moet halen, want Curry 36 wordt samen met Konnopke Imbiss al sinds 1949 gerekend tot de beste worstenkramen van Berlijn. Buiten de enorme variatie aan diverse worsten kun je bij de eettent ook terecht voor andere Duitse specialiteiten zoals aardappelsoep of een knapperige schnitzel. De vegetariërs hoeven niet teleurgesteld te zijn, want de porties goudgele patat zijn minstens zo lekker als de snacks met vlees.

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *