Brrr, de 5 koudste plekken ter wereld

Brrr, de 5 koudste plekken ter wereld

Vind je het in Nederland al koud in de winter? Dan is wonen in het Russische dorpje Ojmjakon helemaal niets voor jou. De bewoners van dit dorp wonen op de koudste bewoonde plek ter wereld, waar het in de winter gemiddeld -50 °C is.

486_oym_omgv1Ojmjakon, Rusland
Zoals gezegd, is een van de koudst bewoonde plekken op deze aarde te vinden in het verre oosten van Rusland. In de republiek van Yakutia, ongeveer 350 kilometer ten zuiden van de poolcirkel ligt het dorpje Ojmjakon dat niet meer dan 500 inwoners telt. Zij moeten een gemiddelde maandelijkse temperatuur van -46 °C doorstaan. Dat maakt van Ojmjakon de koudste bewoonde plek ter wereld. In 1926 zakt de temperatuur naar maar liefst -71,2 °C. Tot op de dag van vandaag wordt deze gebeurtenis nog steeds herdacht.

UnknownSnag Yukon, Canada
Snag is een dorp in Alaska. Het ligt zo’n 25 kilometer ten zuiden van Beaver Creek, in een komvormige vallei van de Witte Rivier. Snag werd opgericht tijdens de Gold Rush op Klondike. Toen in 1947, de koudste temperatuur van -63 °C ooit gemeten in continentaal Noord-Amerika, telde de bevolking van Snag acht tot tien personen, plus een aantal bonthandelaars en vijftien tot twintig man meteorologisch personeel.

 

Unknown-1Vostok Station, Antarctica
Vostok is een Russisch onderzoeksstation. Op 21 juli 1983 werd op deze plek de koudst gemeten temperatuur op deze planeet geregistreerd van maar liefst -89,2 ° C. Het gebied werd vooral bekend door de ontdekking van het Vostokmeer. Dit is, voorzover bekend, het grootste van de meer dan 140 meren verborgen onder het Antarctische ijs. Het ligt ongeveer 4.000 meter onder de  ijskap en is zo’n 14.000 vierkante kilometer groot.

m_1024762aUlaanbaatar, Mongolië
Ulaanbaatar is ’s werelds koudste hoofdstad met een ligging van 1300 meter boven de zeespiegel. In januari is de gemiddelde maximumtemperatuur -16 °C. Om aan de kou de ontsnappen, kun je genoeg bezienswaardigheden bezoeken. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij 500 monniken in Gandantegchinlen Khiid, Mongolië’s grootste klooster of bezoek een van de vele musea.

 

imagesDenali, Verenigde Staten
Denali of Mount McKinley is de hoogste bergpiek in Noord-Amerika en wordt beschouwd als de koudste berg op aarde, met temperaturen die in de winter kelderen tot ongeveer -40 °C. Je kunt de kou vermijden door naar Denali National Park te gaan om in aangename temperaturen het gebied te verkennen.

 

Fotocredits: www.onlinegalerij.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *