Bologna, la grassa!

Bologna, la grassa!

Bologna is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus. Of je nu houdt van gevulde tagliatelle, mortadella, chocolade of van een lekker glas Lambrusco. In Bologna vind je Italië op zijn lekkerst. Planetfem geeft je 5 smaakvolle tips.

Bologna heeft verschillende bijnamen. De ‘rode’ vanwege haar linkse stadsbestuur, maar vooral toch vanwege Bologna-belvaroshaar rode en terracotta kleurige gevels en daken. Een andere bijnaam is ‘la dotta’, de geleerde. In Bologna werd namelijk in de elfde eeuw de eerste universiteit van Europa gesticht. En ook vandaag de dag staat het studentenleven er centraal en dat merk je aan de relaxte sfeer. De derde en laatste bijnaam is ‘la grassa’ – de vette. Deze dankt Bologna aan de wijze van bereiding. Vaak en veel boter, kaas en vlees is het credo. De tortellini is berucht: eierpasta gevuld met verschillende soorten vlees waaronder met mortadella. Je kunt overal in Bologna prima eten, maar ook hier kun je beter de toeristische locaties vermijden. Niet omdat de kwaliteit slecht is, maar vooral omdat het eten hier een stuk duurder is. Dus sla de restaurants rondom het Piazza Maggiore – het centraal gelegen middeleeuwse plein – daarom over. Loop liever naar een van de vele osteria’s of trattoria’s. Hoe gewoner het interieur, hoe beter het eten. Bij Italianen gaat het bovenal om de kwaliteit van het eten.

Trattoria Anna Maria – Via delle Belle Arte 17
Signora Anna Maria zwaait al meer dan vijfentwintig jaar de scepter in de gelijknamige trattoira. Ze klinkt als, ziet er zo uit, en gedraagt zich als een typische Italiaanse mamma. Hier wordt de lekkerste tortellini in brodo geserveerd. Misschien is de prijs wat hoger dan in andere zaken, maar waar anders krijg je de combinatie van het sublieme eten met een kitscherige interieur, de muren behangen met zwart-witfoto’s van Sophia Loren en Marcello Mastroianni en oude obers met hun kenmerkende rode vesten wervelend tussen de tafels door met stapels borden, gevaarlijk balancerend.

Pizza Casa – Via delle Belle Arti 6/a
Je kunt hier alleen pizza’s afhalen, maar het is zeker de moeite waard. Het is namelijk een van de populairste pizzeria’s in de studentenwijk. Je pizza eet je net als de vele studenten gewoon op een van de pleintjes, bijvoorbeeld op het nabij gelegen Piazza Giuseppe Verdi, waar het altijd druk en gezellig is.

Salumeria Simoni – Via Drapperie 5/2a
Een delicatessenzaak, met prachtige en smaakvolle delicatessen als gedroogde hammen, kazen, pasta’s en worstsoorten. Een lust voor het oog en de tong. Laat wat broodjes beleggen of koop zelf broodjes bij een ‘panificio’. Zoek vervolgens een plekje om te zitten. Gegarandeerd genieten!

Il Mercato delle Erbe – Via Ugo Bassi 25
De belangrijkste overdekte levensmiddelenmarkt van Bologna. Hier kun je terecht voor verse groente, bloemen, kruiden, fruit, vis en vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook voor balsamicoazijn en kazen. Het spreekt vanzelf dat het overgrote deel van de handelswaar lokaal dan wel regionaal wordt geproduceerd.

Osteria dell’Orsa – Via Mentana 1/F
Je kunt hier niet reserveren. Moet je even wachten? Grote kans, want deze osteria is razend populair bij zowel toeristen als localo’s. Weet wel dat het wachten de moeite waard is. Hier kun je genieten van de echte authentieke Bolognese keuken. Probeer eens als vooraf tigelle – een soort dunne pitabroodjes – met kaas en fijne vleeswaren. Als hoofdgerecht moet je de tagliatelle met ragù eens proberen. Heb je het koud en wil je opwarmen? Probeer dan tortellini in brodo. Mooie kleine tortelinni’s gevuld met bijvoorbeeld mortaldella of kaas geserveerd in een gloeiend hete vleesbouillon. Het kan zomaar zijn dat je een plaats krijgt aan een van de lange houten tafels met banken zonder leuningen, waarbij je aanschuift bij onbekenden!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *